Само в 7DniSofia.bg

Нов шок за Гинка! Грузинецът с милионите се отказа от сделката, у нас го довел…Кирил Домусчиев

7 Dni Sofia28.02.2018
бойко борисов кирил домусчиев

Грузинският бизнесмен Паата Гамгонеишвили се оказал до участва в сделката за енергорпазпределителното дружество ЧЕЗ още преди месец. Той написал писмо до „Инерком България ЕАД“ и чешкото дружество в Прага, че няма да финансира сделката. Това научи Фрог нюз, позовавайки се на източници в службите.

Живеещият в Русия милионер бил доведен в България от бизнесмена Кирил Домусчиев, който преди време му продал стоковия пазар „Илиенци“. Именно Домусчиев го свързал и с висши представители на властта у нас, както и с влиятелни политически лобита.

Изплуването на името на делиорманския олигарх около Паата потвърждава опасенията, че всъщност зад сделката прозира Делян Пеевски. От няколко години насам Домусчиев е смятан за втория #КОЙ в държавата. Двамата вече са пратньори в някои медии.

По-рано чешкия сайт Lidovsky.cz написа, че ЧЕЗ е подписал продажбата на българския си клон. Купувачът е неизвестната българска компания „Инерком България ЕАД“, пише чешкото онлайн издание, като подчертава, че Инерком не разполага със сумата за покупката и ресурсите ще бъдат предоставени от другаде.

Според Lidovsky.cz зад средствата за покупката на ЧЕЗ стои руско-грузинският милиардер Паата Гамгонеишвили. Изданието го свързва и с т.нар. Досиета от рая – разследванията за офшорни капитали. Lidovsky.cz цитира консорциума разследващи журналисти и посочва, че с неговото име е свързана компанията Floremzane Group Limited, регистрирана на Британските Вирджински острови и остров Ман, които са офшорни зони.

Според чешкото издание грузинският бизнесмен ще осигури средствата за закупуването на ЧЕЗ от Инерком чрез свое дружество – Евро Стар ООД.

Паата Гамгонеишвили вече е имал интереси в България чрез сделки с МОЛ „Парадайс“ и стоковия пазар „Илиенци“.