Ексклузивно! Светлозар Лазаров резна Гинка Върбакова: Държавата да се намеси в сделката с ЧЕЗ! Да си вземе 34%

Светлозар Лазаров

На нас 15 или 20 години ни се обясняваше как трябва да се продава всичко. Не случайно ние в момента говорим за консерватизъм, защото трябва тези грешки – и в процеса на приватизацията, и на регулацията на по-късен етап да бъдат поправени. Това заяви пред Би Ти Ви Светлозар Лазаров, национален координатор на „Атака“, бивш главен секретар на МВР. В студиото той коментира скандала от последните дни – продажбата на ЧЕЗ на бизнесдамата Гинка Върбакова чрез фирмата й „Инерком – България“.

„Нека има политическо решение, както предлага Волен Сидеров – използването на блокиращата квота на държавата. „Атака“ уважава частната инициатива и предприемачество. Ние не говорим за национализация, а за това държавата да си вземе 34%. С политическо решение в парламента нека да видим кой къде ще се нареди. Това са реални действия за държавна регулация и държавен контрол“, отбеляза Лазаров.

„Ние в момента работим на парче – занимаваме се с една сделка, втора, трета. Имаме три ерепета. Иначе сега ще се занимаваме с Гинка Върбакова, утре с някой господин от Чехия, Португалия и къде ли не“, допълни той.

Запитан дали зад сделката с ЧЕЗ действително има „руско-грузински компании“, офшорки и банки, той отговори: „Можем да разсъждаваме за това, когато сделката приключи. Тогава може да бъде направен съответният анализ кои банки по каква схема са осъществили финансирането… Ако има установено престъпление, това е друга тема – когато става дума за пари с престъпен произход, придобиване на дялове, тогава може да бъде образувано досъдебно производство, запориране на имущество и т.н. Нека не тичаме пред вятъра“.

„Компетентните органи, пак ви казвам, ще установят всичко, когато бъде финализирана сделката. Те могат да направят координация с чешките служби за установяване на целия процес и лицата, които са свързани с него. Дирекцията за финансовото разузнаване и техните чешки колеги могат да проследят средствата по сделката“, допълни Лазаров.

„В момента трябва да спрем да се занимаваме с това, което пише в чешките медии. Комисията за конкуренцията ще провери пазарния гръб. НАП ще провери финансовите потоци. КФН ще наблюдава как ще реагират минотарните акционери. „Атака“ предложи държавническо решение, който иска, да се нареди до нас“, отбеляза гостът.

Той коментира и казуса „замяна с Марешки“: „Ако БСП са дозрели до нас за Истанбулската конвенция, АЕЦ „Белене“, за откупуване на държавните дялове, смятам, че това е вариант… Когато говоря за Истанбулската конвенция, имам предвид и понятието „джендър“, и соросоидите. Ако сме готови да застанем един до друг в една редица, ние сме готови да работим в една посока – изкореняване на джендърите, джендър образованието и всички тези процеси, насаждани в училищата. Това нещо не може да продължава!“, заяви Светлозар Лазаров.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.