Скандалът става невиждан, г-н Борисов, на #КОЙ са тези схеми за ЧЕЗ? От Чехия извадиха чудовищен факт – ето кои бандити дават пари за сделката

7 Dni Sofia26.02.2018
Чез

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми. Това заяви за БНР Веселин Вачков, директор на чешкото издание „Лидове новини“, което днес излиза с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания „Инерком“.

Фирмата купувач – според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника – първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая – почти половината от цената, е финансирана чрез кредит от офшорни фирми.

Вачков заяви, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци „Парадайз пейпърс“.

Една от офшорните фирми се казва „Ескорт Трейд“ и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в Paradise papers. Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити, коментира още журналистът.

Офшорното финансиране е често използвано при закупуване на големи компании в България, обясни Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията:

Много подобна схема беше използвана и при закупуването на БТК преди две години – отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е заема – руската държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка. Това е, за съжаление, много лоша тенденция – че всъщност големите активи в България биват закупувани от фирми с много неясна собственост и с много неясен произход на парите.

Тези сделки са много характерни за Централна и Източна Европа и България не е изключение. Но в случая не виждам регулаторните органи да са си свършили работата предварително, преди сделката – да са разследвали собствеността, да са разследвали произхода на парите и да се излезли със становище дали тази сделка на застрашава националната ни сигурност, защото в случая ЧЕЗ е директно свързана със сигурността на доставките в 1/3 от България. Във връзка с това Владимиров отбеляза, че пасивността на българското правителство е съмнителна, предвид националното значение на електроснабдяването, но конкретната роля на премиера Бойко Борисов в сделката е в сферата на спекулациите.

7DniSofia.bg вече алармира, че най-вероятно зад сделката за ЧЕЗ се подава корпулентната фигура на Делян Пеевски, чиито медии или си мълчат за нея, или я коментират с много добро.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории