На среща в Лондон: Премиерът Бойко Борисов се размечта за финансиране от Европа по проекта АЕЦ „Белене“!

boiko borisov

Днес ми дойде идеята, че с едно европейско свързване и чрез ЕБВР (Европейската банка за възстановяване и развитие) да реализираме проекта АЕЦ „Белене“. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Инвестиционния форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от ЕБВР.

Борисов беше съвсем лаконичен относно възможността АЕЦ „Белене“ да бъде реализирана по този начин, като явно видя възможност през ЕБВР централата да бъде построена, но без изобщо да развие идеята си.

Премиерът наблегна особено на необходимостта от свързаност на Западните Балкани, като в енергийната сфера трябвало обезателно да има такава свързаност на мрежи и инфраструктура. Специално за инфраструктурата той категорично поиска „срокове“ за реализация на проекти и добави, че хората на Западните Балкани щели да повярват, като видели булдозерите.

На въпрос към македонския премиер Зоран Заев дали Македония би се включила евентуално в „Белене“, македонският министър-председател не отговори конкретно. Борисов пък каза, че „с колегата вдясно“ работели по жп линията Скопие – Перник.

Припомняме, че само преди ден АБВ организира форум относно АЕЦ „Белене“, на който категорично всички се обявиха за строеж на централата, защото тя била без алтернатива за България. Като експерт на този форум участие взе и Богомил Манчев,


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории