Гинка Върбакова в ексклузивно интервю: Милионер съм и не се познавам с политици! Няма да препродавам ЧЕЗ!

Собственикът на компанията – купувач на електроразпределителното дружество ЧЕЗ Гинка Върбакова каза в интервю за Нова телевизия, че е милионер с активи за над 100 млн. лв., че няма задължения към Националната агенция за приходите, че е човек от бизнеса, че не иска да е публична личност и да бъде използвана за политически цели.

В интервюто, взето вчера по обед, тя каза, че не се познава с политици с изключение на подалата оставка министър на енергетиката Теменужка Петкова, която оценява като експерт, а не политик. Познанството им станало случайно преди 20 г. и прераснало в приятелство, но Петкова не е имала отношение към сделката и не е била в състояние да допринесе с нещо за нея, по думите на Върбакова.

В същото време подчерта, че ако държавата с проверките, които възложи, попречи на сделката, това ще е нарушаване на инвестиционен интерес. “Никой не ме потърси и не ни попита кои сме и защо участваме. Ако държавата имаше притеснения, можеше да дойде”, коментира тя и допълни, че е обидена от политическото говорене по неин адрес на малко име, станало нарицателно.

“От 10 г. се занимавам с енергетика и то много сериозно”, каза Върбакова. В отговор на въпрос тя увери, че няма намерение да препродава електроразпределителната компания, нито е подставено лице. “Зад продавача стои чешката държава, продавачът е публична компания и за тях е много голям репутационен риск, ако направят сделка с лице, зад което стои неясна собственост,” каза бъдещият собственик на българския бизнес на ЧЕЗ.

Тя обясни със строги клаузи за конфиденциалност и заплахата от неустойки отказа си да отговори на въпроса коя е финансиращата международна банка и има ли клонове в България, както и цената на сделката. Каза само, че при инвестиционното финансиране обичайна практика е да се използва залог на акциите на дружеството, което ще придобие активите.

Бъдещият собственик разчита на екипа на електроразпределителното дружество, но са възможни промени във висшия мениджмънт. “Сменя се собствеността, но не и управлението на компанията. Купуваме компанията с нейния екип, ще разчитаме да си вършат работата”, каза тя и добави, че нейното дружество “Инерком” ще задава рамката и стратегията и ще следи за сигурността и ефективността на компанията.

В интервюто на Върбакова участваше и председателят на съвета на директорите на дружеството – купувач Милена Стоева, която в миналото е работила в групата на ЧЕЗ.

Върбакова каза, че е родом от Пазарджик, но от години живее в София.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *