Експерт с горещи разкрития за сделката на ЧЕЗ: Класическа схема с офшорка! Никой не може да я спре

Иван Хиновски

Според мен това е сделка между офшорна компания и ЧЕЗ. Седнали са и са се разбрали. Има арбитражно дело между ЧЕЗ и българската държава в съда на Световната банка за стотици милиони. То е за щети по неизпълнени договори от страна на държавата. Според експерти, то ще се спечели от ЧЕЗ.  Така парите ще дойдат в новата фирма. Това каза председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

 “Смятам, че тази сделка, по начина, по който се развива, никой не може да я спре. Обезпечението ще е по класическа схема с офшорка, парите от българска банка. Странно е как фирма без енергийна история печели”, изрази своите съмнения Хиновски.

Той се върна на въпроса, защо точно тази фирма спечели конкурса. Разясни и, че сделка все още няма. Тя може да бъде спряна от КЕВР: “Защо избраха Гинка? Това е въпросът. 320 млн. евро могат да извадят доста български бизнесмени, това е любопитното. ДАНС трябва да се самосезира, КЕВР има правомощията да откаже прехвърлянето на акции и активи, при положение, че е застрашена националната сигурност. Странното е, защо Енерго-ПРО е елиминирана. Интригата трябва да се търси изцяло на чешка територия”.

“Любопитно е как беше проведена самата процедура. Един голям кандидат отпадна, но всичко това зависи от чешкото законодателство. Всички жалби ще са там. От гледна точка на нашето законодателство на пръв поглед няма проблем. Спазено е европейското законодателство.

Въпросът е, защо е избран кандидат, създаден преди по-малко от 9 месеца. Това дружество трябва да покаже капацитет за управление на мрежата – да поддържа мрежата, да прави инвестиции. Тази сделка има пряко отношение върху националната сигурност. Дружеството обхваща 40% от територията на страната. В никакъв случай тази опасност не трябва да бъде подценявана”, изрази своите опасения енергийният експерт.