Само в 7DniSofia.bg

Хвърчат искри в ефир! Тома Биков в лют скандал с Георги Михайлов: Сделката е скандална и не може да се прикрива!

Тома Биков (2)

Единственото, което държавата може да направи в случая с продажбата на ЧЕЗ е да бъде направена проверка. Не виждам как държавата може да влияе на сделка на чужда компания. Така депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира пред сутрешния блок на Нова телевизия сделката с продажбата на ЧЕЗ.

 Биков и депутатът от БСП проф. Георги Михайлов коментираха в студиото темите около енергетиката и здравеопазването.

„Въпросът в случая е не какво се случва в българската държава, а в Чехия, тъй като ЧЕЗ е чешко предприятие – заяви Тома Биков. – Сега държавата ни трябва да провери тази сделката. И най-малкото, заради широкия обществен интерес, тази проверка трябва да бъде детайлна. Разбрах за сделката преди няколко дни, когато тя стана факт.

Оставката на Теменужка Петкова бе най-вече за да се изчистят всички съмнения, че държавата има някакво участие в тази сделка.

Другата седмица ще стане ясно кой ще е новият министър. Предстои да обсъдим вариантите. Премиерът трябва да каже позицията си“.

„Оставката на Петкова не обяснява целия скандал – реагира професор Михайлов. – Тя се явява един бушон. Какво означава, че се познаваш с някого, да подадеш оставка? Може ли по такава причина да се подава оставка? Същността на скандала се корени не в познанството на Петкова, която познавам като коректен чаовек, а че мъничка фирма купува такъв бизнес. Тя е изкупителна жертва.Сделката е скандална и не може да се прикрива. Смехотворна е фирма от дълбоката провинция да купува такава фирма. В обществото излязоха доста еща, така че не виждам проверката от страна на държавата какво би доказала.

Въпросът е как е възможно България, като държава, да не проявява интерес към това каква е тази малка фирма, която закупува ЧЕЗ.

Факт е, че в други държави сектори като енергетиката са стратегически и държавата контролира нещата“.

Тома Биков и проф. Георги Михайлов коментираха и скандалите в здравеопазването.

„Административен проблем се превърна в политически, след като проф. Плочев поиска с писмо актуализиране на бюджтета – разясни Тома Биков. – Проблемът дойде, след като той изпрати писмо и до ръководството на ГЕРБ, но със съвсем други неща в него. Заради това идният вторник в парламентарната група ще изслушаме професор Плочев за да чуем какво ще обясни.

 

Симптомите са за хаос в една система, в която се въртят много пари“.

„Не е административен проблем, а си е политически – реагира проф. Михайлов. – Ситуацията е скандална“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.