Само в 7DniSofia.bg

Експерти с горещи разкрития за продажбата на ЧЕЗ: Важно е кой стой зад Гинка! Петкова се оказа жертвения козел…

sd

Покупката на ЧЕЗ от „Инерком“ е дежавю за страната ни. Така енергийният експерт професор Атанас Тасев коментира сделката с продажбата на енерго-разпределителното дружество.

Тасев и друг експерт – Мартин Владимиров коментираха скандала около продажбата пред сутрешния блок на Нова телевизия.

„Не съм чувал за Гинка Върбакова от Пазарджик. В енергийния сектор съм отдавна – заяви професор Тасев. – Реално това е едно дежавю. На времето, закупуването на енерго-разпределителното дружество от ЧЕЗ стана чрез българска фирма, която имаше само няколко секретарки.

Ясно е, че зад това стоят банки. Зад „Инерком“ стоят връзки от други компании, доколкото знам“.

„Нужно е да се направи сериозно финансово проучване, когато се правят такива сделки – каза Мартин Владимиров. – Ако аз съм банкер, не бил финансирал такава сделка.

„Инерком“, доколкото съм наясно, през години е била финансирана от чешки бизнесмен за закупуването на четири соларна парка. Първоначално те искат кредит от банки в страната, но не успяват. След това се обръщат към международни инвеститори и стигат до чешкия бизнесмен.Интересното е, че по това време синовете му са осъдени за корупционни сделки“.

За оставката на министър Теменужда Петкова професор Тасев заяви, че на практика тя се е окалаза „жертвеният козел“ за да бъде свалено напрежението. „На практика министърът не може да влияе на сделката. Принципът е ясен – има човек, има проблем, няма човек – няма проблем. На практика Теменужка Петкова се оказа жертвения козел“ , каза той..

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.