Само в 7DniSofia.bg

Жители на Горубляне настояват за обезщетение: Бъдещият Източен парк ще бъде разположен върху земите ни!

iztok

Върху землището на квартал Горубляне ще се изгражда парк „Изток“. Проектът обхваща значителна неурегулирана досега територия. В бъдещия парк се предвидени различни „функционални активности“, пише bnr.bg.

Ще се намира в близост до гъсто населени жилищни квартали в административните граници на район „Младост“.

Жители на Горубляне обаче настояват да бъдат обезщетени за собствените им земи, върху които ще бъде разположен бъдещият парк.

Не сме длъжни да даряваме имотите си – възразяват жители от квартала пред Радио София. Те предпочитат да бъздат обезщетени парично, а не с друга земя. – Показали сме карта и сме предложили паркът да бъде върху държавна и общинска земя… Признават ни правото на собственост, но нямаме право да ползваме земята си. Плащаме си данъците, както и такса смет.

По думите на зам.-кметът на „Младост“ Биляна Петрова районната администрация е изцяло на страната на жителите. Интересът е небивал.
По проекта за парка са подадени над 1600 становища и възражения и те трябва да се обработят.

Тя е съгласна да бъде изграден парк, но не с цената на ощетяване на собствениците. Петрова смята, че ако зелените площи станат приоритет на управляващите, пари ще се намерят не само за изграждане и поддръжка, но и за финансово обезщетение на собственици.
Тук можете да прочетете подробен доклад с обобщената информация от всички постъпили становища в деловодството на район „Младост“

Нека кметът на район „Младост“ и нейният екип да си вършат добре работата, да подават своите предложения и да подготвят нужните документи. Да не се оправдават, очаквам предложения – подчерта кметът на София Йорданка Фандъкова. – Ако не искат да се строи, да дойдат и да обсъдим въпросите. Напоследък си говорим през медиите, а това не бива да става. Кметовете имат инициативата да внасят доклади в общинския съвет – добре обосновани и мотивирани. Едва след това можем да коментираме финансови възможности. „Дайте пари“ не е предложение. Бюджетът на общината е за всичко, практиката ни е да обезщетяваме с друг имот.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.