Само в 7DniSofia.bg

Първи подробности за състоянието на проф. Камен Плочев! Два пъти искали да го оставят във ВМА…

Линейка Полиция

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев още от миналата седмица е бил с разклатено здраве и високо кръвно налягане, научи ПИК. Той е посещавал два пъти Военно-медицинска академия оттогава и по мнението на медиците е трябвало да остане на стационарно лечение там, тъй като състоянието му е било сериозно.

Проф. Плочев обаче е отказал, мотивирайки се с факта, че в момента няма как да изостави служебните си задължения и му предстои изслушване на здравна комисия в парламента, както и извънредно съвещание на Надзорния съвет. По своя воля и на свой риск, той не останал в болницата, разкриват негови колеги.

Въпреки желанието му обаче, днес състоянието му се влошило и все пак се наложи той да бъде приет по спешност във ВМА и в крайна сметка пропусна извънредното заседания. В момента той е на системи, които спешно трябва да свалят кръвното му налягане, за да не се рискуват усложнения като инфаркти и инсулт.

Припомняме, че срещата в НЗОК се провежда извънредно заради скандала с разликата в обявените суми, които публичният фонд дължи на чужди здравни каси. Финансовият министър Владислав Горанов поиска до изясняване на цифрите да не се подписват Националните рамкови договори за 2018 г., а Българският лекарски съюз заплаши с протести в писмо до премиера Бойко Борисов.

Скандалът беше провокиран от писмо на проф. Плочев до парламентарните групи в Народното събрание с предложение за актуализация на бюджета на НЗОК, с която да се покрият дълговете й към чуждестранните фондове. В отговор министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката му, а парламентарната Комисия по здравеопазване го извика за изслушване.

Самият Плочев заяви публично, че е със здравословен проблем в момента и е на лечение по време на комисията по здравеопазване, пред която даде обяснения. Тогава обаче той не уточни за какво точно става въпрос.

Вчера председателят на комисията Даниела Дариткова коментира, че съжалява, ако професорът има здравословен проблем.

Източник: ПИК