Депутати искат: Ремонт на оградата по границата ни с Турция – но без обществена поръчка!

ogradata

Не само изграждането на оградата с Турция, която цели да спре наплива на нелегалните мигранти, но и поддръжката на съоръжението да е освободена от задължителните процедури по Закона за обществените поръчки и да се договаря пряко.

Предложението за това идва с внесени промени в закона от шефа на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ и Християн Митев от „Обединени патриоти“, пише днес.бг.

Ремонтите, които се налагат било поради повреда на оградата от нарушители, било поради природни стихии или по други причини, трябва да бъдат извършвани максимално бързо, за да не се повишават рисковете за националната сигурност и да се противодейства адекватно на незаконната миграция, мотивират се двамата.

Според тях, ако поправките влязат в сила, това ще има „благотворно“ влияние върху проблемите на МВР заради забавените проекти за ремонтни и други дейности по оградата на границата, обжалвани пред съда заради дефекти в обществените поръчки, което поставя под съмнение възможността да се усвоят парите от целевата спешна помощ от ЕК за опазване на съюзните граници.

Изграждането на оградата по границата като мярка срещу незаконната миграция бе започнато официално през 2014 г. след решение на МС от ноември 2013 г. През април 2016 г. парламентът гласува промяна, с която дейностите по изграждане на границата се изключват от реда по ЗОП с мотив, че само така може да се ускори изграждането й.

Сега това ще се прилага и за поправките по нея, които се оказват належащи.

Данаил Кирилов и Християн Митев са категорични, че оградата е основен фактор за пресичането на потока от бежанци, които се опитват да влязат в България, идвайки нелегално от Турция.

През 2015 г. са регистрирани опити на над 95 000 чужди граждани да преминат страната, което е три пъти повече от същия период на 2014 г., пише в мотивите към законопроекта.

През 2016 г. са регистрирани опити на 42 000 чужди граждани за преминаване, а през 2017 г. – 8000, мотивират се депутатите.