БОМБА В ЕФИР! Петър Москов разнищи скандала със Здравната каса! Посече партията на бившия си колега Христо Иванов

Петър Москов

Нямам никаква идея дали шефът на Здравната каса е бил заплашван. Не може да се говори за натиск. Аз също съм се обаждал на шефа на Здравната каса и съм искал от него в регулярни срещи да свърши някакви неща. Това заяви пред Би Ти Ви бившият здравен министър Петър Москов на въпрос за скандала със НЗОК.

 „Отговорността се носи от министъра на здравеопазването. Ако има проблем в бюджета, тогава на топа на устата е министъра, Министерски съвет и парламентарното мнозинство. Касата не трябва да бъде нищо друго освен финансов инструмент за провеждането на здравната политика на правителството“, коментира той.

„Разбира се, че проф. Плочев дължи обяснение на здравния министър Кирил Ананиев. Не може да се вменява вина на министъра, че той се бърка в работата на Здравната каса. Той точно това трябва да прави. Аз самият съм връщал бюджета на Касата обратно на Надзорния съвет“, аргументира се Петър Москов.

„Не мисля, че има реална опасност да бъде блокирано лечението на български граждани в чужбина“, каза още бившият здравен министър.

„Управленското действие на министъра и на директора на Касата изисква каква е причината при преодоляния дефицит на модерна технология за лечение, български граждани да продължават да ходят в чужбина да се лекуват, при положение че имат най-модерната технология на 50 метра от себе си и лечението струва 10 пъти по-евтино“, допълни той.

„Конфликтът между проф. Плочев и министъра на здравеопазването не може да продължава. Това е проблем и в този случай министърът има право да изисква, тъй като той ще носи цялата отговорност“, обясни Петър Москов.

Той коментира и ситуацията в десницата. „Да, България“ на Христо Иванов е модерната, либерална левица на страната. Да искаш незабавни предсрочни избори означава да искаш да върнеш БСП на власт. „Да, България“ стана част от разбиването на дясноцентристкото управление“, отсече той.

„В момента десницата не е готова да приеме предизвикателството за предсрочни избори“, заключи бившият здравен министър.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.