Владислав Горанов разкри каква лобистка кампания започваме за еврото

7 Dni Sofia31.05.20171140
владислав горанов

България засилва лобистките си усилия за присъединяване към еврозоната, част от разширяването на блока. Страната ни ще поиска от политиците в еврозоната да подкрепят кандидатурата й да се присъедини към Механизма на обменните курсове ІІ (ERM II) – стъпка преди приемането на общата валута. Това каза в интервю за „Блумбърг” финансовият министър Владислав Горанов.

„Вярвам, че разширяването на еврозоната е и политически процес. Европа трябва да бъде по-голяма и по-обединена, за да остане конкурентна, да преодолее глобалните предизвикателства от Азия, Русия, Латинска Америка. Интеграцията трябва да продължи с бърз темп“, смята Горанов.

В момента, Европейският съюз е изправен пред много предизвикателства, като например дълговата криза на Гърция, Брекзит и мигрантския поток. България вече отговаря на повечето изисквания на ЕС за присъединяването си към ERM II. Държавният дълг е на ниво от 27% от брутния вътрешен продукт, което е доста под ограничението от 60% на блока. Очаква се бюджетният дефицит за 2017 г. да бъде 1,4% от БВП, което също е наполовина от 3-процентовата бариера. Левът пък е обвързан с еврото вече 20 години заради банковата криза по онова време.

Владислав Горанов коментира, че икономиката се разширява и правителството може да повиши тазгодишната прогноза за растежа до 3,9% от 3%. Въпреки това, министърът се опасява, че жизнените стандарти не са се подобрили достатъчно, за да отговорят на изискванията на ЕС и това може да провали амбициите на страната за присъединяване към ERM II, информира ekipnews.com.

„Страната отговаря на официалните критерии с изключение на показателя за сближаването. За съжаление сме далеч под равнището от 70 % от БВП на глава от населението спрямо средните стойности за еврозоната, което другите държави имаха към момента на присъединяването си към единната валута“, каза в изявлението си Горанов. Времева рамка за присъединяване все още няма.

Министърът обаче заяви, че „ще кандидатстваме едва когато знаем, че сме готови и няма да бъдем отхвърлени”. Добрата новина е, че страната ни разполага с достатъчно фискални резерви и няма нужда да се теглят заеми. Освен това, планът на правителството да увеличи пенсиите и заплатите няма да натежи на бюджета.

„Има пространство за подобряване събирането на приходи и вероятно стесняване на дупката в бюджета”, казва Горанов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *