Депутат от БСП се нахвърли на ГЕРБ: Атакуват Жаблянов от желание да затворят устата на опозицията! Водени са от…

БСП

ГЕРБ атакуват Валери Жаблянов водени от реваншизъм и желание да затворят устата на опозицията. Това каза Христо Проданов, народен представител от ПГ на „БСП за България”, в разговор с Вероника Янкова в предаването „Какво работят за София софийските избраници?“ в ефира на Радио К2, съобщиха от екипа на предаването.

Той заяви позиции по следната тема: „Поисканата от ГЕРБ оставка на Валери Жаблянов“. Христо Проданов заяви, че водещ в позицията на ГЕРБ е реваншизмът. Той припомни случая с оставката на Димитър Главчев, породена от опита му да затвори устата на опозицията, като отстрани от пленарна зала лидера на БСП. Според народния представител в момента ГЕРБ се опитва по същия начин да затвори устата на опозицията, като атакува Валери Жаблянов. „Истината е, че все пак трибуната на Народното събрание е място за политически дебат и разговор. Ние, за разлика от ГЕРБ и всички останали партии, ако могат да се нарекат партии, сме партия в истинския смисъл на думата. При нас знаете, че нееднозначно се прие също тази декларация – имаше и противници, имаше и привърженици на това, което защитава в тезите си г-н Жаблянов. Но интересното и ценното при нас е, че всеки има право да изкаже позиция и да я защитава и това не бива да става повод за отстраняването и образно казано рязането на глави. Но както Ви казах когато водещ е реваншизмът се стига и до такива неща. Така че ние ще застанем зад колегата Жаблянов, оттам нататък управляващите с математическото мнозинство, което притежават, е възможно да постигнат целта си, но това не е сериозна политическа цел, а по-скоро вид отмъщение, както казах водещ е реваншизмът!”, заяви Христо Проданов

Проданов коментира и посещението у нас на Виктор Орбан и позициите му за решаването на мигрантската криза. „Какво е мнението Ви за позицията на Виктор Орбан и неговата политика относно границите и мигрантите? Унгарският премиер е против релокацията на мигранти и смята, че фокусът трябва да бъде върху защитата на границите, а на свой ред България подкрепя релокацията. Какви са Вашите аргументи? Кой е най-удачният вариант за справяне с мигрантите?”, попита водещата Вероника Янкова. Христо Проданов отговори, че на първо място Виктор Орбан дава пример за това, че е възможно европейски министър-председател да има собствено мнение, а да не следва това, което му казват „началниците”, както обикновено постъпва българският министър-председател. Той продължи, че БСП, като лява и хуманна партия, е за умерено приемане на бежанци, но не на икономически мигранти, а на бежанци, които бягат от война.

Бе обсъдена и следната тема: „Исканата оставка на председателя на НЗОК Камен Плочев“. „Депутатът от „БСП за България” Славчо Велков заяви, че това е натиск, идващ от високо ниво в управлението на държавата, как ще коментирате?”, попита водещата Вероника Янкова. Христо Проданов отговори, че с колегите му на първо място ще поискат актуализиране на бюджета на НЗОК с ясното съзнание, че може да бъде изложен на риск животът на българите, които имат нужда от лечение в чужбина. „Заплахите към проф. Плочев за свидетелство за това, че управляващите в момента наистина напълно са се самозабравили и смятат, че всичко им е позволено!”, завърши Христо Проданов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.