Столичният кмет Йорданка Фандъкова: Помогни ни, Апостоле – дай ни сила и мъдрост да градим, а не да рушим!

С възпоменателни прояви, панихиди и литийни шествия в цялата страна беше отбелязана 145-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, пише bnr.bg.

В столичния храм „Света София“ беше отслужена Архиерейска панихида, а пред паметника на Васил Левски започна възпоменателната церемония по повод годишнината. Литийно шествие доведе официалните гости пред паметника на Апостола. На церемонията присъстват президентът Румен Радев, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министри, депутати, представители на държавната и местната власт, също представители на чужди мисии у нас и официални гости.

В  словото си столичният кмет Йорданка Фандъкова каза:

Да се поклоним пред Дякона и да поискаме прошка. Прости ни Апостоле за суетата, която често ни заслепява, за гордостта, заради която не виждаме доброто в другите. Прости ни, че понякога губим и вяра. Ти, който си спечели прозвищата Левски и Апостола, положи най-здравите основи на нашето историческо пробуждане и на осъзнатия стремеж към свободна и независима България. Направи го с думи, които жегват, които се помнят, които плашат, които вдъхновяват, с дела героични, които увличат, с неуморно кръстосване из пътищата на България. /…/ Всеки създаден от Левски комитет, всяка негова стъпка по прашните пътища, всеки, приютил го български дом бележат несломимата му вяра в българите, които могат да вземат свободата в ръцете си и да я заслужат. Днес всеки от нас пази свой паметник на Левски в сърцето си.

За съграждането на отечеството са нужни задружни сили, срещу които не може да противостои и най-силната стихия. Затова, прости ни, Апостоле, че често нашето его е тази стихия, която руши, а не съгражда. Прости ни, че мъчно се учим и ни помогни – дай ни сила и мъдрост да градим, а не да рушим, да се обединяваме, а не да се противопоставяме, да работим за България.

Нека и днес сведем глави пред святото дело на Апостола, дело, което не спира, дълбае в нас и прокарва пътищата на любовта ни към България. Поклон пред Апостола на българската свобода!

Възпоменателната церемония започна с песнопението „Достойно ест“. В началото на церемонията водещата Силвия Лулчева прочете текстове за Васил Левски.