Само в 7DniSofia.bg

ЕКСКЛУЗИВНО! Проф. Камен Плочев проговори за исканата му оставка! Кой раздава заплахите?

Камен Плочев

Искат ми оставката заради едно обвинение, което дори не разбрах в началото. Това заяви пред Би Ти Ви шефът на НЗОК проф. Камен Плочев на въпрос за скандала с исканата му оставка от здравния министър Кирил Ананиев.

 „Не смятам да подам оставка. Нищо незаконно не съм направил. На 2 февруари пиша писмо до здравния министър и го уведомявам за проблема на НЗОК, а писмото в Народното събрание го подавам на 13 февруари“, добави той.

„Директно мен никой не ме е заплашвал. Мой приятел ми се обади и ми каза, че са му се обадили и са му казали да ми предаде, че трябва да си подам оставката с добро, защото иначе ще се задейства репресивната машина и няма да си намеря място в нито една държавна болница“ каза още шефът на НЗОК.

В предаването взе участие и депутатът от БСП Славчо Велков. „Този човек втори път предупреждава проф. Плочев. Мъжът, който го е заплашвал, е високопоставен човек в политиката. Ако се стигне до дебати в парламента, аз ще покажа кой е този човек“, уточни народният представител.

„Може да се каже, че човекът, който го е заплашвал, е на по-високо ниво от министър, с претенции да управлява държавата, но не е премиерът“, разкри Славчо Велков.

Социалистът разкри, че човекът, който е заплашвал шефа на НЗОК, не е и вицепремиер, а е човек който е казвал, че управлява държавата.

 

Проф. Плочев алармира и за натиск в НЗОК. „Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева ми докара човек и ми каза да го назнача за главен секретар. Искаше да уволня сегашния си главен секретар. Това е грубо вмешателство, но аз не го направих“, добави той.

„Бюджетът ми за тази година е 70 млн. лева, а аз трябва да дам 200 млн. лв. Как да го направя? Хората искат да се лекуват в чужбина, ние трябва да плащаме това лечение“, коментира шефът на НЗОК.

„Откакто Кирил Ананиев е министър, той се е срещал с мен само веднъж за четири месеца и то за да ми иска оставката. Съвсем различно е с министър-председателя. С него разговаряхме и той ми обясни, че не е проблем да се платят тези пари, идеята е да се спре източването на тези пари. Премиерът много умно и разумно ми говореше как законодателно да се промени това. Не ми е искал оставката. Ако министър Ананиев ми беше обяснил това, което Борисов ми каза, нямаше да пиша това писмо“, увери проф. Плочев.

Славчо Велков обясни, че дори и оставката на шефа на НЗОК да стигне до парламента, тя едва ли ще бъде гласувана, след като депутатите разберат, че проф. Плочев е направил всичко по закон и е уведомил Кирил Ананиев и заместничката му и шеф на надзора Жени Начева.