Само в 7DniSofia.bg

Валери Симеонов в откровено интервю: Президентът и премиера бързо да сменят тона-от това зависи стабилността на държавата

Валери Симеонов
Вицепремиерът Валери Симеонов в откровено интервю по всички въпроси пред 24часа.

– Г-н Симеонов, как стана така, че управлението се крепи на това дали вие лично се разбирате с ГЕРБ?

– Не мога да определя, че има някакви проблеми в управлението, поне към този момент. Нормално е, когато управлението е коалиционно, стабилността да се крепи на добия синхрон между политическите сили, които го съставляват. Към този момент аз не виждам сериозен проблем.

– Казахте, че до момента можете да отчетете 9 неща, които сте започнал и финализирал от началото на мандата.

– 14 са нещата, без претенция за изчерпателност, и още 8 законопроекта, които са работени в продължение на доста месеци в този кабинет и вече са готови.

– Да споменем поне топ на списъка.

– Още при договарянето на управлението поставих една кауза, която е на “Обединени патриоти”, но мога да подчертая, че е моя лична. Това е искането за повишаването на пенсиите. Успяхме да наложим повишаването с около 24% на минималната пенсия, с което облагодетелстваме около 824 500 пенсионери, като им повишихме пенсиите с около 23% – до над 200 лева. Колкото и самонадеяно да звучи, това нямаше да стане, ако “Обединени патриоти” не бяха в това коалиционно управление. Гордея се също с това, че в първите месеци на нашето управление успешно приключихме изграждането на защитното съоръжение по границата с Турция. Освен това пак тук, в моя кабинет, в доста спешен порядък беше организирано с решение на МС оградата да бъде приета като обект от националната сигурност. Въпрос, по който имаше много претенции от БСП, странно защо – като че ли някакъв друг обект има по-голям смисъл и значение от границата на България и от тази ограда, която беше изградена с толкова усилия и средства, и т.н. В крайна сметка този процес приключи. Има решение на МС, аз съм го внесъл, прокарано е, така че също се гордея с този успех. Отделно сме осигурили поддръжката на оградата. Сега сме на финалната фаза. Имам малко тъжна новина за вас – още никой не я знае, че поддръжката на оградата все още не е обезпечена. Финансирането съм го осигурил през Министерството на финансите (МФ), но процедурите по нормативното уреждане на взаимоотношенията между областните управители и МФ, в момента приключва, така че оградата няма да бъде сираче. Досега всички ремонти са правени от фирмите, които са правили оградата, и поради това аз винаги реагирам с болка, когато започнат да се отправят неоснователни претенции. Тези фирми, не само че работиха при сравнително нисък процент на печалба, но и сега правят оградата, без да им се плаща. Правят го на добра воля. Колкото и невероятно да звучи, но това е факт. Тежките поражения от пороите в края на миналата година и в края на януари изцяло бяха поправени и към момента оградата отново е в идеално състояние. Но това също е в резултат на действията на моя кабинет. Друга победа, която постигнахме, е налагането на изграждане на втори лифт в Банско, което стана с решение на МС. В края на декември беше критичен периодът.Към този момент коалицията беше пред изпитание,но всички министри гласувахме единно за втори лифт и такъв ще се прави. Вече има решение на МС, променяме плана за управление. Всичко това също беше подготвено тук, в този кабинет. Смея да го кажа.

– Но продължават протестите.

– Ще продължават, защото това е въпрос на оцеляване на тези зелени организации. Оцеляване от гледна точка на грантове и от гледна точка на финансиране от други държави. Мога да ви информирам за една добра новина за всички софиянци – приключваме с работната група, която също е с наше пряко участие, ръководство и съдействие, за Витоша. Проблемите на Витоша ще бъдат решени. Работната група вече приключва с текстовете за промяна на плана за управление на Витоша. Ще бъдат предложени на МС, така че да се даде възможност на първия етап поне да се ремонтират всички тези лифтове, да се разширят и да се увеличи капацитетът им. Защото, въпреки че аз не съм скиор и не съм от София, е безобразие потенциална туристически обект буквално на прага на София да е превърнат в бунище. Този въпрос също в момента се решава, пак с този кабинет. Хората забравиха, но имаше и много голям етнически конфликт в Асеновград, който беше в резултат на сблъсък на гребната база между циганския и българския етнос, който заплашваше да се превърне в една нова Катуница, без да го пресилвам. Лично се ангажирах тогава – въпросът е решен, изграден е местен участък, изцяло с нашето активно съдействие. Има работна група, която срещна претенцията на двете страни. С две думи, конфликтът в Асеновград приключи. Приключи и конфликтът в “Шекер махала” – и на двете места наложихме нов модел на решаване на проблемите с циганските гета. Успешни модели, включващи създаването на полицейски участъци на двете места, въвеждане на видео наблюдение и по-сериозен контрол. И край – няма проблем и на двете места. Още в началото на периода на управление променихме правилника към Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, така че осигурихме около 4000 човека работна ръка от българските общности в Украйна и Молдова, и така спасихме туристическия сезон от липса на работна ръка. Сега приключваме с промените в Синята карта – също работна група към кабинета, направена от различни министерства.

Внесен е законопроектът за трудовата миграция и мобилност. Другата седмица ще се гледа на второ четене. Там има промени, които ще облекчат синята карта. Ще се съкрати срокът за издаване на карта, ще отпаднат списъците със специалности, ще се увеличи процентът на работниците чужденци в предприятията.

Открихме нова самолетна линия София – Одеса, изцяло с нашия натиск. В този кабинет са се водили преговорите между “България ер”, Министерството на финансите, Министерство на транспорта. Постигнахме успех. Самолетът вече лети по два пъти в седмицата. По този начин осигурихме възможност на хората, които искат да работят в България, всяка седмица по два пъти да идват и да си заминават. Осигурихме едни 600 000 лв. за ремонт на българския културен център в Унгария. С личното ми противопоставяне – получих подкрепа в МС, успяхме да спрем даряването на 700 декара от Бузлуджа на БСП, които най-вероятно ги бяха подготвили за 5-звездни хотели

Останаха си държавни територии.

Благодарение на акциите срещу шума и беззаконията по Българското Черноморие успяхме да вкараме между 350 и 400 милиона лева в държавната хазна от сезона 2016-а. Благодарение на тези проверка, на които всички тогава се подиграваха – дали са били работа на вицепремиера. Но аз се гордея, че съм помогнал бюджетът да се попълни с едни сериозни суми. Не само благодарение на мен, но когато контролните органи получиха подкрепата ми, резултатът беше видим.

И не на последно място осигурихме на входа на България, при Калотина да има вода. Нека всички да сме смеят, обаче ако ти на входната врата на България нямаш тоалетна, не знам кой трябва да се смее и кой трябва да плаче.

Пак в този кабинет бяха подготвени Законът за поливния и посадъчния материал, ветото по който днес беше подложено на обсъждане и отхвърлено. Гордея се, президентът е подведен да се противопоставя – със закона на хилядите собственици им се даде възможност да се възползват от промяната на предназначението.

(Симеонов изрежда още Законът за съобщителната мрежа и електронната инфраструктура, този за шума, за устройство на Черноморското крайбрежие – за преместваемите обекти, ЗУТ, този за авторските права – вече в зала, и планът за управление на Витоша, готов, тази седмица ще е в МС.)

Ето това е “неефективната работа” на вицепремиера Симеонов. И най-вече се гордея с парите, които съм вкарал, а не източил от бюджета, за разлика от други министри…

– От плажовете.

– И от плажовете, и от контролните дейности в туризма, от затягането и многото проверки, от изсветляването на този бизнес. Предстоят още такива законопроекти, които ще вкарат няколкостотин милиона, но не знам дали отсега да ги загатвам…

– Кои са следващите кажете поне. Кои да се готвят?

– Ами да се готвят автосервизите и автомивките. Също така – апарт хотелите, които подбиват нормалната конкурентна среда в туристическия бизнес. Защото те не плащат нищо на държавата, а осигуряват почивка на десетки, може би стотици хиляди чужденци.

– Трябва да минат на някакъв режим, за да дават повече пари на хазната?

– Просто те нищо не плащат в момента. Трябва да си плащат данъците. И те трябва да влязат в системата на курортна такса, на данъци, и т.н.

– А за автосервизите и автомивките какъв е проблемът?

– Не искам предварително да казвам.

– Въпреки тези безспорни успехи и в туризма, остава напрежението между вас и ресорния министър.

– Нормално е. Още спорим трябва ли да има преместваеми обекти. Според нас – не трябва, поне в летните национални курорти, които са 6, не са кой знае колко. В тази посока са промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Г-жа Ангелкова е направила пресконференции, изнесла е едни схеми, но ние с министър-председателя имахме разговори, докато не се постигне общо становище, повече такива самодейни изяви да няма. В туризма трябва да се върви със стратегия, а не на парче.

– Тоест, независимо как изглеждат павилионите – дали са солидни и красиви, не трябва да ги има?

– Премиерът изрази категоричната подкрепа на работната група по туризма, която работи към нас и която изрази подкрепа да няма преместваеми обекти. Да не говоря за това – извинете, зная, че с това интервю ще стане скандал, но извинете, Ангелкова предлага 75 кв. м преместваем обект, което е безумие! Моят апартамент в Бургас е по-малък. А това направо си е заведение и аз не виждам какво преместваемо има в един обект 75 квадрата! Ако ще да бъде представен с едно отклоняване на вниманието към външния му вид – че щял да бъде в сини и бели цветове. Много важно! Не мога да приема, че това е нормално. Това не е смисълът на Закона за устройство на територията, чл. 56 от който предвижда това да са временни обекти. В повечето общини те са 15-квадрата.

– След като сте готови с мерките за Витоша, ще се ползва ли от следващата зима планината на пълен капацитет?

– Не, защото има едни бавни процедури, след като мине планът за управление. Тогава собственикът на лифтовете и на влековете ще има възможност да ги поднови и да изгради нови, но по старите трасета, за да не излизаме от разрешените вече сервитути.По старите трасета ще дадем възможности да се строят нови лифтове, което също е много добро решение, защото голяма част от тях са амортизирани и имат нужда от пълна подмяна. Готов съм – собственикът е готов да направи пълна подмяна на лифтовете, да увеличи капацитета им и да се изградят нови писти.По-скоро да се узаконят. Защото към момента на Витоша има само една законна писта – Витошко лале. Всички други са “ливади”.

– Не признавате вмешателство отвън и съвети ала Ска Келер какво да правим в нашите планини.

– Не мога да приема, че ще дойде някой отвън и ще дава решения на суверенно правителство, и ще иска оставка на министър. Недопустимо. Правомощията на евродепутат са строго разписани в правилника на Европейския парламент. Там няма такива права. Ако тя беше направила изявление като обикновен гражданин на ЕС, нямаше да има такава реакция. Но когато прави изявление като евродепутат, нормално е НФСБ да реагира. Партията ми подготви тази декларация (в която се призова “да намажем ските на Ска Келер” (германски евродепутат от “Зелените” – б.а.). Смятам, че няма да има много следващи такива случаи. Шамарът, който получи г-ца Келер, ще бъде поучителен за всички други, които биха си въобразили, че идват в аборигенска държава, на която могат да дават акъл. Тя заслужаваше по-солен отговор, за да се предотвратят подобни намеси занапред.

– Вие даже знаете, че е г-ца.

– Аз всички ги наричам госпожици. И вас ви наричам госпожица.

– Защо не пуснете сигнал до ръководството на ЕП, щом Ска Келер е превишила правомощията?

– Ние сме пуснали писма. Още преди да ни упрекнат за декларацията, която публикувахме в България срещу Ска Келер, ние го подготвихме и то не е в такъв вид като декларацията. По-обрано е – вътре се маркират превишените правомощия, които си позволява Ска Келер. Декларацията, понеже е насочена към общественото мнение в България, беше малко по-колоритна.

– Кажете истината за отношенията в “Обединени патриоти”.

– Те са също така динамични. Няма защо да очакваме, че в една коалиция винаги отношенията трябва да бъдат като в едно идеално семейство като по сериалите. Няма как да бъде така. Винаги, когато се работи, има разминаване между партньорите. Въпросът е да се вземат решения, за да се отстраняват тези проблеми, които пречат. Така, както в коалицията “Обединени патриоти” – ГЕРБ има и ще има проблеми, но въпросът е да бъдат решавани. Няма лошо обществото да знае по кои въпроси сме различни с ГЕРБ – например по Истанбулската конвенция. Заради европейската си ориентация ГЕРБ бяха принудени, въпреки че има хора от ГЕРБ, които не я подкрепят. Но не виждам основание за истеричност – на едно заседание на политическия съвет се разбрахме, че ние оставаме “против”, те ще са “за”. Когато се преекспонира всичко, вече е лошо и не много колегиално.

– Но Каракачанов и Волен Сидеров казаха, че тази конвенция може да събори управлението.

– Може ли само с едно изречение да отговоря?

– С колкото прецените.

– Аз много не им вярвам.

– На Каракачанов и на Сидеров?

– Да. Че ще развалят коалицията. По-скоро мисля, че се търсят политически дивиденти.

– Защо се разминавате така драматично с Каракачанов?

– От идейна гледна точка трите партии сме изключително близки. Разминаванията са в някои детайли във вътрешните ни отношения. И аз съм споделил първо с вас, че всъщност напрежението тръгва от парламентарната група, където има едно хипер активно поведение на представителите на ВМРО, които обсебват цялото медийно пространство благодарение на много нечистоплътна в медийно отношение тяхна пиарка.

– Ами защо не си сложите и вие една пиарка за вашите депутати?

– Защото ще станем като Реформаторския блок. Аз имам защитни рефлекси и не ми се ще тази коалиция да се срине заради звездната болест на част от колегите на ВМРО и на лидера, която ги обхваща напоследък. И желанието за непрекъснато доминиране във всяко отношение. А досега има 14 законопроекта, внесени в този мандат само от представителите на НФСБ, но никой не го знае това. Понеже моите са по-скромни, хора, които идват от бизнеса, а не от политиката, не са свикнали да се въртят постоянно в прожекторите на камерите. Стана така, че за тези 9 месеца като че ли всички постижения на “Обединени патриоти” се представят като заслуга на ВМРО. На пръв поглед въпросът изглежда дребен, но той е като китайската капка.

– Кажете го това директно на г-н Каракачанов.

– 150 пъти съм му го казвал. Само че г-н Каракачанов много добре разбира, че колкото повече отлага решаването на този проблем в групата, толкова повече печели дивиденти. Ние вече 2-3 седмици не можем да се съберем, понеже е много зает. В една коалиция трябва да има колегиалност, разбиране, уважение. Не може, когато светне лампата, част от колегите от парламентарната ни група – не от НФСБ, а от другите партии, у тях да се задейства условният рефлекс от опита на Павлов. На кучето на Павлов, което веднага започва да слюноотделя, и минава през трупове, с лакти и ритници, за да се добере до камерата. Така че, колкото и да му е неприятно на Каракачанов, трябва най-сетне да си влязат в кошарата, която им е определена, и в нормалната пропорция на медийното отразяване. Дребен въпрос, но той може да обърне каруцата.

– Как ви се отразява престоят в тази коалиция, в управлението?

– На мен лично ми се отразява стимулиращо, да не кажа възбуждащо. Добре ми се отразява. Поддържа си човек тонуса, няма спокойствие. Благодаря ви, че ме определяте по телевизиите като някакъв скандалджия. Може би сте права, може би имам нужда от някакви битки. Такъв човек съм, винаги съм бил такъв и не виждам нищо лошо. В общи линии си поставям цели, които искам да изпълня. И когато има някаква пречка, не може да не се дразня.

– С ГЕРБ съветите ви редовни ли са?

– Също не са редовни. Винаги някой отсъства. От медиите научавам разни неща, което не е добре. Трябва да има обсъждане в коалицията, но нека го отдадем на тази тежка, много променлива ситуация, свързана с председателството. Веднъж да го преодолеем това председателство, да не се разпръснем дотогава, и след това да се гледат нещата регулярно и да се знае, че всеки вторник или политически съвет на коалицията. Но не влизам в ролята на сърдито дете, което тропа с крак и иска на всяка цена да има съвети. Разбирам хората, включително за Истанбулската конвенция (ИК), за която взеха правилното решение – нямаше да мине и в НС. Няма драма България да е първата страна, която категорично ще я отхвърли. Но тя няма да влезе в залата.

– Няма да е първата, защото 1/3 от държавите в Съвета на Европа не са я приели. Напомпаха ли рейтинга покрай ИК президентът и БСП? Премиерът определи като с военния термин “нападение” думите на Румен Радев.

– Моето мнение е по новоизбухналия конфликт между президентството и МС е, че доста падна нивото. Не ми харесва това. И от двете страни се допуснаха грешки в изказванията, които можеше и да не се допуснат. Колкото и да ме упрекват за недодяланите ми изразни средства и конфликтни изрази, Валери Симеонов не е довел до някаква драма между институциите в България. По-скоро сложихме една евродепутатка на мястото и показахме на евродепутатите да бъдат внимателни – че България не е мечка без зъби. Докато от тези словесни престрелки страда рейтингът на институциите в България – авторитетът на президента, авторитетът на министър-председателя. Чак атака не виждам, но има непремерени, прибързани приказки. Не одобрявам начина, по който реагира президентът. Не одобрявам и споменаването на Иво Христов от Борисов – можеше да го прескочи това нещо. Но пък реакцията беше доста по-силна. Но така е – на война никой не може да предвиди силата на ответния удар. Той може да бъде непропорционален на нападението. Не е добре това изостряне на отношенията. Трябва да се положат усилия да се възстанови нормалният диалог, защото в края на краищата политическата стабилност може би е най-ценното, което успяхме да постигнем със съставянето на това правителство и с тези 9 месеца, в които си видя, че икономическите показатели са пряко свързани с политическата стабилност. Тежка отговорност е да я поставиш на изпитание. По-голям съм – мога да им дам акъл и на двамата. Може да нямам такъв опит в политиката, но чисто житейски бих препоръчал максимално бързо да се смени тонът.

Иначе аз съм подал много повече сигнали за корупция от БСП, които уж искаше вот недоверие по темата.

– Да очакваме ли скоро да излезе някой?

– Чакаме решение от прокуратурата.

– Но срещу видни партийни лица ли са?

– Едното партийно лице е Елена Йончева.

– Амбицията ви е да я осъдите, че създаде смут в обществото за оградата?

– Елена Йончева трябва да отговори защо изнася информация, която според мен е поверителна – от коя до коя пирамида нямало камери, от коя до коя не работели, от коя до коя оградата била едноредова. Тя така насочва бежанския поток към тези по-трудно охраняеми райони. Тя даде информация, която не можа да обясни откъде я има. Каза, че я имала от отговор в НС на Пламен Узунов в последния ден на служебното правителство, но там няма такова нещо. И прокуратурата го установява. Тя има от другаде информацията и не иска да каже откъде. Не се получи отговор и как така от областните управители са носени кашони с документация в президентството, внасяни са вътре. Установено е от прокуратурата при разпитите на шофьорите, които са карали областните управители. Знаете ли го това?

– Не. Това е новина.

– С коли на областна управа Ямбол и областна управа Хасково са карани кашони с работна документация на оградата в президентството, без приемо-предавателен протокол. В последните дни на служебното правителство. Тя беше тогава в президентството. Вкарвани са вътре тези кашони. И при разпити на прокуратурата по мой сигнал шофьорите казват: „Да, в еди-колко си часа отидохме, спряхме, областният управител взе няколко големи папки или кашон, и ги внесе вътре. И след това излезе без тях.“ След това при разпитите на областните управители се оказа, че областните управители имат пълна амнезия.

– И къде са сега тези папки? Още ли са в президентството, след като тя вече не работи там?

– Не се знае. Но за мен информацията на Йончева е оттам. Знаете ли, даже има фактури, че са размножавали тази документация за оградата във външен печатен център.

– На ксерокс?

– Да. Като ксероксна услуга. И фирмата, която е размножавала документацията, е издала фактура. Фактурата е тук, в МС.

– Последно, ще изкарате ли 4 години?

– Не мога да отговоря. Всичко може да се случи. Волен Сидеров е прав – ако нещо стане, то ще си го направим сами ние. Към настоящия момент опозицията изключително олекна, тя е много повърхностна. Скандалите в НС нямат нищо общо със сериозните сблъсъци по време на 42-ото и 43-ото НС. От тази гледна точка опозицията е много слаба, за да успее да предизвика някакви сътресения във властта. Моето желание е тази коалиция да изкара 4-годишния си мандат и аз ще работя за това. Аз бях човекът, който настояваше да включим в коалиционното споразумение точка, че правителството ще има мандат от 4 г., защото бях притеснен от предходните действия на г-н Борисов, когато прекрати предсрочно предишните правителства. Но не мога да съм категоричен. Много са променливи нещата. И някои хора се променят – хваща ги звездната болест.

Източник: 24часа

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.