Удивително! Няма да повярвате колко българи взимат по над 900 лева пенсия! А от догодина скачат още

7 Dni Sofia19.02.201823910
Пари в буркан

53 541 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 910 лв. Те са се увеличили с 8206 в сравнение с 2016 г., показва справка от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт.
В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни добавки,

5 пъти повече са мъжете, които получават максимални пенсии. Към 2017 г. над 45 хил. българи са получавали тавана, докато жените в групата са едва 7980.

Най-много са богатите пенсионири в София- 19 хил., докато в Силистра те са едва 190, показва справката по области.

Над 13 хиляди с максимална пенсия са били под пагон. Това са военни, полицаи и съдебни охранители. През 2016 г. те са били доста по-малко – 11 736. През тази година военните и полицаите ще се пенсионират на 53 г. и 2 месеца с 27 години стаж, от които 2/3 в системата, независимо от пола им.

С 1800 са се увеличили миньори, водолази, работници в тежката промишленост, които вземат тавана и са пенсионирани по чл. 69 б от Кодекса за социално осигурява. През 2017 г. те са били 8462-ма.

Социалният министър Бисер Петков очаква част от навършващите тази година условията за пенсия лица
да отложат пенсионирането си за 2019 г. Причината е, че през следващата година отпада таванът на новоотпуснатите пенсии. За старите ограниченията ще продължат да важат, макар че също има промяна – там таванът ще се вдигне от 35 на 40% от максималния осигурителен доход, или 1040 лв.

“Още повече че НОИ от четири години предлага услугата за прогнозно изчисляване на пенсиите. Така всеки може да изчисли бъдещия си размер и на база на това да направи преценка”, каза още Петков.

Пред депутатите от социалната комисия той обясни наскоро, че засега не се предвижда промяна в законодателството, която до премахне това ограничение и за старите пенсии.

Дали обаче човек може да отложи пенсионирането си, докато падне таванът, зависи от шефа. Според Кодекса на труда работодателят има право да прекрати c пpeдизвecтиe тpyдoвия дoгoвop нa paбoтникa или cлyжитeля пpи пpидoбивaнe пpaвo нa пeнcия зa ocигypитeлeн cтaж и възpacт, но не е длъжен.

Нямa пpaвo дa пpeкpaтявa тpyдoвия дoгoвop, кoгaтo paбoтникът или cлyжитeлят e пpидoбил пpaвo нa дpyг вид пeнcия като нacлeдcтвeнa, зa инвaлиднocт и дp.

Ако човек е работил в последните 10 години преди пенсиониране при един и същ работодател, има
право на шест брутни заплати при спиране на работа. Ако служителят е във фирмата по-малко от десет години, ще вземе две заплати.

На другия полюс на “богатите” пенсионери са 612 437 българи, които през 2017 г. са вземали минималната пенсия.

24 часа