ИСКРИ В ЕФИР! Тома Биков в лют скандал със социалиста Свиленски: БСП нямат еднозначна оценка…

тома биков

Пореден сблъсък в телевизионния ефир между представители на ГЕРБ и БСП. Този път в студиото на Нова телевизия словесни шпаги кръстосаха Тома Биков и Георги Свиленски. първата взривоопасна тема бе „Луков марш“ и декларацията, с която партията-столетница се издъни с неадекватен коментар за Народния съд. Заради субективното тълкувание на Валери Жаблянов ГЕРБ поискаха неговата оставка от поста зам.-председател на парламента, предаде ПИК.

 „В нашата декларация ние не даваме оценка какъв е бил Народният съд. Медиите и обществото вече 28 години искат от БСП да се извиняваме за нещо, което не е зависило от нас. ГЕРБ се хващат за едно изречение в декларацията на политическата партия и на базата на нова искат оставката на зам.-председателя на Народното събрание“, заяви Георги Свиленски от БСП. Скандалът около декларацията на партията-столетница за Луков марш взриви обществеността, тъй като в изречение (впоследствие премахнато) социалистите обясняват ада на Народния съд като „неизбежно зло“.

„Ние като политици сега трябва да гледаме напред и спорът да не е какво е било, а какво ще бъде“, добави той.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви: „Има два вида оценки – политическа и историческа. Нашата работа е да дадем политическа оценка. Аз съм склонен да мисля, че в онези времена, по време на Втората световна война, когато съществува Народният съд, със сигурност е имало натиск от Съветския съюз, под чието влияние попадаме. Сега обаче трябва да дадем оценка на политическото насилие, защото Народният съд в голямата си част е свързан с разчистване на политическите опоненти. Самите БСП нямат еднозначна оценка, защото там все още се води дебат“.

„Не може ние, аз и вие, да говорим от името на цялото общество. Аз говоря от името на БСП, но вие не можете да говорите от името на ГЕРБ, защото не сте член на ГЕРБ. Питайте медиите, искайте оценка от ръководството на ГЕРБ, в което 80% са били членове на БСП и сега тези хора да ми казват, че нямаме позиция…“, коментира Свиленски.

„Това е позиция, която се изразява от ПГ на ГЕРБ. А ПГ представлява ГЕРБ в парламента. Нека проведем дебата за Народния съд така, че да гарантираме, че политическо насилие в България повече няма да се употребява… БСП се занимават с история, ние се занимаваме с политика. Има разлики между комунистическия и тоталитарния период. Комунизмът е бил държавна идеология, а фашизмът никога не е бил държавна идеология. Ние искаме оставката на господин Жаблянов като по този начин се опитваме да им помогнем… Патриотите имат забележка към господин Жаблянов заради неговото противопоставяне на договора с Македония. Само че нещата приличат на казано от „информационна агенция Славчо Велков“, посочи Биков.

„Славчо Велков не е информационната агенция на БСП, както твърди господин Биков“, обиди се Свиленски.

„Работата на господин Борисов е да спре корумпираните си чиновници в министерства, агенции и държавната администрация, за да може парите да стигат за лечението на българските граждани“, допълни Тома Биков.

Темата за напрежението между премиера и президент Георги Свиленски така: „Винаги съм си мислил, че премиерът е най-информираният човек в България. Оказва се, че той не е знаел на кого е Би Би Ти телевизия“.

„Склонен съм да вярвам, че има война между институциите. Малко на Славчо Велков прилича работата – каже нещо и после ние го тълкуваме какво е искал да каже. Президентът очевидно е доста чувствителен. В една нереципрочна реч обвини правителството във всички грехове. Преди месец той обвини парламента, че не е работил ефективно. Единствената система, която той не е атакувал, е съдебната. Трудно се управлява и, ако търсите критики, естествено, че ще намерите, но е добре президентът да помага на управлението, а не да ръси критики“.