Скандал в ефир! Проф. Константинов и Мартин Димитров се хванаха за гушите за електронното гласуване…

Михаил Константинов

Мотивите на Централната избирателна комисия за отлагане на електронното гласуване са много сериозни и трябва да им се обърне внимание. Това заяви пред Би Ти Ви математикът и експерт по изборните системи проф. Михаил Константинов.

“Законът няма да бъде нарушен. В момента електронно гласуване има в Естония, но там се провали, в Норвегия, където имаше два такива експериментални вота, и в Швейцария. В страни като Германия, Италия и Франция няма електронно гласуване”, уточни той.

“Освен самото манипулиране на електронното гласуване, което е възможно, най-големият проблем е загубата на доверие. Ние трябва да гарантираме доверието на хората. Защото си представете, че имаме пробив на едно такова гласуване, това ще бъде равно на гражданска война”, предупреди проф. Константинов.

Той коментира и машинното гласуване. “Машинно гласуване има в Индия, Бразилия, Намибия. В Ирландия изхвърлиха машините”, разкри професорът.

В предаването взе участие и бившият депутат Мартин Димитров. “ЦИК искат на практика искат да отменят електронното дистанционно гласуване. Бъдещето е именно тази форма на гласуване”, увери той.

Според него въвеждането на машинно и дистанционно електронно гласуване ще доведе до по-честни и прозрачни избори.

Между двамата възникна спор дали трябва да се въведе електронното гласуване. “Аз и сега съм привърженик на това гласуване, но не мисля, че е разумно да го въвеждаме, когато никъде в Европа го няма”, обясни Михаил Константинов.

“Не е вярно това. В Естония си работи електронното гласуване”, контрира го Мартин Димитров, а професорът се аргументира: “В Естония беше установен пробив и сега подменят картите на гласуващите.”

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *