Отиде си свети Дядо Добри! Отиде на едно по-добро място, където няма…”Нова телевизия”!

бай добри

Отиде си последният свят човек в тая държава. Няма го вече Дядо Добри.

Два-три пъти съм го виждал и наистина е пречистващо да зърнеш този прегърбен стогодишен старец как събира стотинка по стотинка, за да внесе това от шепичката в църковната касичка. И тогава разбираш, че в неговата шепичка има много повече, отколкото може да побере дори и най-алчното човешко съзнание. Защото в нея имаше човечност!

Беше и респектиращ! Особено видиш ли го пред “Александър Невски”, когато храмът е отворен и към него се отправят мутри с намерението да се пречистят. Да си напазаруват съвест. Купуват големи свещи, пазаруват по 100-200 малки, водят си мутресите и малките мутрафончета и дори там в храма парадират. Но видеха ли Дядо Добри осъзнаваха своята нищожност. Разбираха, че 200-те лева за свещи са нищо в сравнение с петте лева на стотинки в ръката му. И гледаха засрамено надолу.

Докато беше жив Дядо Добри, всички големи телевизии експлоатираха образа му. През два, през три месеца правеха по нещичко за него. Запълваха си времето за човечност в програмните схеми. Между два турски сериала и четири идиотски предавания за кретени и…рейтинг.

Дядо Добри вече го няма. И една от националните телевизии го зачеркна. Дано не го е направила и държавната, не съм я гледал. В “Нова телевизия” обаче не намериха 30 секунди в централните си новини да съобщят, че си е отишъл Човекът! Какво ли не излъчиха, 10 минути репортаж даваха за сватбата на 6-ия член на 7-ото кралско семейство във Великобритания. Дядо Добри обаче изпадна от дневния им ред. С което май и онези толкова трудни за пълнене в програмата минути за човечност. Отвори се място за още една Черешка на простотията.

В същата тази телевизия върви едно предаване, което се титулува господарско. Дават скунксове на БНТ, на Би Ти Ви. Сега е време да го връчат на себе си. На телевизията, от която смучат милиони. Защото покрай тази пуста лакомия никой в Нова не забеляза, че си е отишъл Дядо Добри.

Той със сигурност вече е на много по-добро място. Най-малкото, защото там няма Нова…

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *