Ексклузивни разкрития! Ето как пияният Стависки се измъкнал от затвора, след зверското меле край Приморско…

Максим Стависки

Бившият фигурист Максим Стависки, който предизвика жестока катастрофа край Приморско и беше осъден ефективно, но накрая се отъвра с условна присъда и не влезе в затвора, се е измъкнал с хитър трик, приложен от негов адвокат, научи ексклузивно ПИК.

Във фаталния 7 август 2008 г., той шофира мощния си джип “Хамър”. На десен завой край моста над река Ропотамо, той навлиза в насрещното и се блъска в лек автомобила. На място загина 23-годишният Петър от Сливен и прати Мануела Горсова в будна кома. В катастрофата участва и още една кола.

Първоначално беше съобщено, че алкохолната проба на фигуриста е отрицателна. След това обаче истината излезе на яве – Стависки е шофирал “Хамър”-а си с 1,1 промила алкохол в кръвта. И тук именно идва хитрият ход на един от неговите адвокати.

През цялото време на делото той поддържа тезата, че алкохолът е употребен от Максим след инцидента: Стависки е бил на гости, а на изпроводяк му е даден като армаган бутилка с домашна ракия. Притеснен от инцидента, който е предизвикал, той посяга към шишето и отпива няколко глътки. Именно те са отчетени от дрегера на полицията. Преди това няма как да се докаже, че е бил пиян зад волана.

В подобен правен абсурд се изпада често, разказват адвокати. Така се получава омагьосан кръг – ако един водач е пиян, предизвика катастрофа и убие някого и няма свидетели е недоказуемо, дали е употребил алкохол преди да седне зад волана или е отпил след това, за да се успокои. В закона изрично е записано, че той няма право да прави това, но както знаем в България спазването на законите е пожелателно.

А историята с Максим Стависки е добре позната на всички – условна присъда от година и половина на първа инстанция, ефективна от 2 години и половина и последвала условна присъда от 2 години и 6 месеца, с петгодишен изпитателен срок, присъдени финансови обезщетения, отнет млад живот и белязана завинаги Мануела.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *