Йорданка Фандъкова с важна новина за детските градини и ясли!

Йорданка Фандъкова (1)

Готови сме да подкрепим финансово всяка детска градина и ясла, която постигне консенсус за въвеждане на видеонаблюдение. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Във връзка появилия се в интернет пространство клип, на който се вижда как възпитателка в детска градина упражнява форми на насилие върху деца, Фандъкова коментира, че хора като нея не трябва да са в системата, защото това е престъпление. „Сигурна съм, че и органите на реда ще се самосезират и случаят ще бъде разследван и наложена съответната санкция. В обществото трябва да има пълен консенсус, че за хора, които упражняват физическо или психическо над деца, място в системата няма. Условията за работа са тежки – това са трудни дейности, изисква се мотивация, но няма оправдание за насилие над деца. Това трябва да е политика както на държавно и местно ниво, така и на ниво детска градина. Моето виждане е, че в такъв случай трябва да се реагира бързо, за да се даде ясен знак на останалите“, каза още тя и посочи, че случаи като този внасят огромно недоверие в системата и изрази съжаление за онези хора, които са професионалисти и си вършат съвестно работата.

„Смятам, че видеонаблюдението е възможност да се контролира и да се вижда истината, затова в нашите детски градини и социални домове въведохме външно видеонаблюдение – в 80% от детските имаме такова, а в 50% и вътрешно видеонаблюдение. Но това трябва да бъде консенсусно решение и на директорите и родителите, защото не всички от тях са съгласни по този въпрос. Лично моето мнение е, че е добре да има такава система, имаме вече такава практика и тя работи добре. Затова искам да поощря и останалите за същото. Ние сме готови финансово да подкрепим всяка детска градина и всяка детска ясла, в която се постигне този консенсус.

Реалното наблюдение в реално време би следвало да става от директора или от оторизиран от него служител, записът да се пази един месец и при съмнения родителите да могат да го погледнат по съответния ред. Въпросът не е лесно решим, но мисля, че сме намерили правилния път. Но наистина моля колегите директори да убедят родителите, че това е добър вариант“, каза още Фандъкова.

Тя уточни, че мерките, които се взимат, са намаляване на броя на децата на групите в детски градини, увеличаване на заплащането и мотивацията на учителите, строителство на нови сгради и по-добри условия на труд. „Тази година завършваме четири нови детски градини и продължаваме строителството на още девет“, обясни тя.