Бедна държава ли? Спестяванията на българите скочиха с 5,5%

7 Dni Sofia30.05.2017510
левове пари

Данни на БНБ показват, че българинът пести все повече. Спрямо миналата година спестяванията са се увеличили с около 5,5 на сто.

Доходите растат определено, дори има много силно покачване на разходите за труд. Това каза пред БНР финансовият анализатор Цветослав Цачев. Някои данни като потреблението са противоречиви.

В последните години се вижда едно намаление на потреблението на храни, но от друга страна виждаме нарастване на покупките на бяла техника. Хората вече са оптимизирали своето потребление за това колко купуват като количество.

Със сигурност българинът става по-богат, т.е. благосъстоянието на средния гражданин на България се подобрява през последните години. Това съобщи пред националното радио Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика: Това може да се погледне и в относителен план спрямо средноевропейските нива.

Само преди няколко години ние имахме по-малко от една трета от средните доходи в покупателната способност в Европа, в момента имаме близо половината от средноевропейските доходи, като в някои части на България дори вече достигат средноевропейското ниво по доходи. София е този хубав пример

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *