ВАЖНО! Отпускат безплатни зъбни протези за пенсионерите!

Пенсионер пари пенсия

Пенсионерите ще имат право на безплатни зъбни протези. Те ще отпускат от 1 септември първоначално само за хората между 65 и 69 – годишна възраст. За взимането на мярката, изработването им и евентуалните корекции възрастните хора няма да заплащат нито лев. Това съобщи за „Монитор“ председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков и уточни, че до тази придобивка за старите хора у нас се е стигнало след продължителни преговори между съсловната организация и Националната здравноосигурителна каса, която ще покрива на 100% новата стоматологична услуга.

Зъболекарският съюз ще преговаря от догодина възрастовата група на хората, които имат нужда от цели протези да се разшири от 2019 година, допълни д-р Шарков. В бюджета на НЗОК за дентална помощ за тази година се отпуска още 1 млн. лева, като общата сума, с която касата ще закупи дентални дейности в полза на здравноосигурените, е 157 млн. лева. Увеличението на средствата спрямо 2017 г. е с 10 млн. лева.

С тези средства НЗОК ще стартира програмата за зъбно протезиране, като заплати на денталните лекари дейностите, необходими за подготовка на пациентите за изработване и поставяне на зъбни протези. Идеята пенсионерите да получаватх безплатни протези не е нова. Те да им бъдат отпускани от 1 юли 2017 г. предвиждаше проектонаредба на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев.

Според нея те трябваше да бъдат предоставяни на хората от 65 до 75 години. Около 20 % от хората на възраст над 65 години са с изцяло обеззъбена челюст, сочат данните на Българския зъболекарски съюз. От Министерството на здравеопазването са убедени, че голяма част от тези хора са социално уязвими и не разполагат със средства да решат проблема си. Изчисленията показват, че средният годишен разход на системата за едно лице, нуждаещо се от протеза, би бил около 200 лева.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории