Изнесоха шокиращ факт колко са мързеливи младежите в провинцията

7 Dni Sofia30.05.2017600
младежи

Общо 17,4% от младежите у нас на възраст между 15 и 29 години са неактивни на пазара на труда. Това стана ясно по време на заключителна пресконференция по проект “Компас – активиране на пазара на труда”, реализиран от Балкански институт по труда и социалната политика и финансиран по Оперативна програма (ОП) “Развитие на човешките ресурси”.

Данните представи Златка Господинова. Общият брой на младежите у нас в тази възрастова група са 1 169 398. От тях 203 475 или 17,4% са неактивни на пазара на труда, което повече от двойно по-високо от средното за ЕС – 8%. Неактивните мъже са 77 116, а жените 125 858.

Проектът си поставя за цел да активира младежите чрез идентифициране на лицата и мотивационно обучение. Идеята е лицата да бъдат мотивирани да се върнат на пазара на труда или да се включат в някакъв тип обучение.

Проектът е бил реализиран в областите Враца, Плевен, Ловеч, Смолян, Ямбол, Пловдив. Господинова изтъкна, че 83% от участниците в проекта общо 66 души са мотивирани да тръгнат да си търсят работа след проведеното обучение. 17% обаче остават пасивни, независимо от обученията, извършени по проекта.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *