Само в 7DniSofia.bg

Левите в Германия смутени от БСП: Използват Истанбулската конвенция за партийни битки

БСП

Според тях Корнелия Нинова и патриотите използват Истанбулската конвенция за партийни битки

Българската социалистическа партия е единствената лява партия в Европа, която се противопостави на подписването на Истанбулската конвенция, защитаваща жените от домашно насилие. При това отпорът в София идва изненадващо за останалите партии, тъй като преди това партията гласува конвенцията в Брюксел още през май миналата година, предаде 24часа.

В анализ на ставащото шефката на бюрото на фондация „Фридрих Еберт” в София Хелене Кортлендер пише: „ Предмет на Конвенцията е насилието над жените и срещу домашното насилие – проблем, с който България също би трябвало да се занимае наложително.” Тя обаче не крие изненадата си от промяната на позицията на лидерката на БСП Корнелия Нинова.

„БСП досега винаги е била защитник на правата на жените в България. Трудно може да се прецени дали Нинова следва кампанията на патриотите или само нейните консервативни избиратели в селските райони. Очевидно председателката на БСП е действала самостоятелно и без да съгласува със своята партия, във всички случаи не и с нейните представители в Брюксел. Не само депутатите от БСП в Европейския парламент гласуваха за Конвенцията през май миналата година. На заседанието на Изпълнителното бюро на БСП на 13 януари в София пристигна бившият министър-председател от БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев, за да агитира за Конвенцията. Отношенията между Станишев и Нинова са обтегнати, на заседанието на Бюрото се стигна да сблъсък, в който надделя Нинова. БСП не желае да подкрепи ратификацията на Истанбулска конвенция в Българския парламент”, пише Кортлендер.

Според нея с кампанията си патриотите са успели да надвият над премиера Борисов, което ще го засегне много, тъй като за разлика от другите си колеги в Източна Европа „той е убеден проевропеец”.

„Въпреки че българите гледат към Европа и очакват от Европейския съюз икономически растеж, край на корупцията и по-висок жизнен стандарт, особено по-възрастното поколение в културно отношение е по-близо до Русия на Путин”, отбелязва статията. Според авторката Корнелия Нинова най-вероятно ще успе да вбие клин в управляващата коалиция, а борбата с домашното насилие е станало жертва на партийни сметки.

„ Може би тази дискусия идва в неподходящ момент и със сигурност с неподходящ знак, защото тонът ѝ се определя от десните радикали. България обаче трябва да се пребори със себе си, ако желае да бъде в Европа”, пише Кортлендер.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.