Съветът при Радев реши нещо, което всички твърдяха, че е невъзможно: 2% от БВП за отбрана!

7 Dni Sofia30.05.2017410
Румен Радев

Приключи Консултативният съвет за национална сигурност при президента. Разговорите продължиха близо 4 часа.

“Удовлетворен съм от факта, че всички се отнесоха отговорно и конструктивно към проблемите. Бяха изнесени важни доклади.  Обединихме се около схващането, че съвременната среда за сигурност е изключително динамична, наситена с изменящи се предизвикателства, които предизвикват рискове за страната. Удовлетворен съм от факта, че всички се обединихме около издигането като основен приоритет личния състав от Сектор „Сигурност””, каза Радев след края на заседанието.

“Няма как да се придобият съответните способности, ако не се разгърнат проектите за модернизация. Те трябва да имат своята ускорена реализация. Не трябва да забравяме, че е изключително важно да осигурим поддръжката на техниката до изтичане на техния ресурс и подмяната им с нови образци. И разбира се, създаване на условия за водене на пълноценна бойна подготовка”, добави той.

„От изключителна важност е да сложим всички ресурси на масата и да оценим дефицита на възможности на Национална сигурност. Нашата индустрия за национална сигурност не трябва да изостава. Важно е да сме активни в програмите за индустриално сътрудничество и с тяхна помощ да въвеждаме нови високи технологии и да създаваме нови работни места”, обясни Радев.

„Плановете за поддръжка на техниката и оборудването е изключително важна. Този план трябва да бъде разработен до 30 юни, а до края на годината национален план за достигане на 30% от БВП”, каза в заключение генералът.

Последното решение е доста странно на фона на досегашното категорично мнение на политици, експерти и военни, че е абсурдно в близките 2-3 години да изпълним поетия ангажимент от Росен Плевнелиев да отделяме 2 процента от БВП за армията ни. “Няма откъде да се вземат пари за това”, категорични са всички. Старнно откъде сега са ги намерили при Радев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *