ЕКСКЛУЗИВНО! Бивш офицер от НСО разкри: Законно ли шофира Деси Радева кола на НСО

Румен Радев

Бившият офицер от НСО Николай Марков разкри пред ПИК има ли право член от семейство на ВИП-персона да управлава сам кола на националната служба и да не спира на стоп палка. Повод за интервюто стана случка от снощи, при която съпругата на президента Румен Радева е била преследвана от Пътна полиция с мерцедес на службата. При гонката тя не се е подчинила на опита на полицаите да я спрат и се е наложило да я гонят чак до резиденция Бояна.

Ето какво казва Николай Марков:

– Г-н Марков, дали е законно член от семейство на охранявана ВИП-персона да управлява сам кола на НСО?

– Не съм видял дали това, което казвате, е истина, но принципно такива неща са се случвали в службата.

– Питам ви принципно как стои въпросът, разписано ли е изрично, че специален автомобил може да се отстъпва?

– Има такава порочна практика в НСО. Не е разписано никъде, но повечето порочни практики в НСО не са разписани. Аз бих добавил дори, че това е престъпление, лице, което не е оторизирано, да седне на шофьорското място на специален автомобил за охрана. Ако това лице е шофирало и има свидетели, то трябва да бъде преследвано по НК.

– Тук не говорим за случай, при който е извършено престъпление, а само за управление на кола на НСО….

– Ако стане ПТП с тази кола, кой ще носи отговорност?! Този автомобил се води на отчет по военния закон. НСО е военизирана структура, работещите в службата са офицери. Това не е цивилен автомобил, а е все едно някой да се качи на танк с оръдие и да тръгне с него по улиците. Ами ако се случи покушение над лицето, което кара колата, какво става? Това лице на практика създава предпоставки за съдебен процес срещу цялото НСО.

– В случая трябва ли да има наказани щом не е редно специална кола да се управлява от цивилно лице, та било то и съпруга на президента?

– Трябва да бъде наказан шефът на 1 отдел, който отговаря за личната охрана на президента. Той трябва да си подаде оставката, ако всичкото това е вярно.

– Да изясним този въпрос – има ли право управляващият кола на НСО, та бил той и член на президентското семейство, да не се подчини на полицейска палка?

– Ако говорим за Закона за движение по пътищата, автомобилите на НСО не са освободени от него. Те имат право на „нарушение“ само при реална ситуация на тероризъм, без това да заплашва живота на околните. Т.е. само за минутка те имат право да се отклонят, за да запазят живота на застрашеното охранявана лице. Но въпреки това нямат право да заплашват живота на останалите.

– Доколкото ми е известно колите на НСО са специални, имат особености, дали всеки може да ги управлява?

– Реално охраняваното лице заплашва живота на останалите граждани, защото в конкретния случай, ако е достоверен, тя няма квалификацията за управление на специализирано МПС. Има специални курсове и заверки на всеки шест месеца, които служителите на НСО полагат. Те полагат изпит, за да могат да карат такава кола. Това не е обикновен автомобил. Има правила и Закон за НСО и в частта за колите той е императивен. Има наредби, правилници и предотстъпването на колите е дълбок порок.

– Вие споменахте, че има порочна практика да се предоставят коли на охранявани лица, бихте ли дали примери?

– Много са случаите, не бих дал конкретни примери. Това се случва, когато охранителите се натягат и се опитват да скъсят дистанцията с охраняваните лица. По-важното е, че при такива случаи винаги началникът е уведомен. На първо място това е прекият началник на охранителя, а той пък е уведомил със сигурност временно изпълняващия длъжността шеф на НСО.

Източник: ПИК

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории