Изследване потвърди: България е първа по корупция в цяла Европа!

0000367413-article2


България е първа по корупция според изследване на Международния валутен фонд (МВФ) за 31 страни от Европа. Лошата новина за нас е, че в него се отбелязва, че страната ни е първа по корупция в Европа с дял от 29,6% от БВП. Това каза пред БНТ Румен Гечев, депутат от БСП за България, цитиран от пресцентъра на партията. По думите му средното ниво за ЕС е 15%.

Той коментира изследването на Международния валутен фонд, което обхваща 158 държави и сочи, че средното ниво на сивия сектор в България за периода 1991-2015 г. е 29,6%, като преди нас от европейските държави е единствено Румъния с 30,1%.

Гечев показа и още едно изследване на Global Financial Integrity, публикувано през декември миналата година, според което България е не е само най-бедната страна в ЕС, но и най-корумпираната.

Депутатът се позова и на данни от доклада на Агенция „Митници”, публикуван дни след гласуването на вота на недоверие. В него се вижда, че обложените с акцизи цигари са 13,7 млрд. за 2017 г., а през 2008 г., преди кризата, са били 22 млрд. къса. По отношение на заловения тютюн данните в митническия доклад са идентични. „През 2017 г. са заловени само 16 тона тютюн, срещу 51 тона през 2016 г., каза той.

Данните на доклада на Агенция „Митници” сочат, че България е номер едно по корупция и сива икономика и в ЕС, и извън него, каза Гечев. Той уточни, че малко по-големите приходи от акциза на горивата идват заради повишената цена на петрола на международните пазари.

„В доклада пише, че цените на суровия петрол за 2017 г. са повишени с 23,4%  спрямо предходната”, посочи той и поясни, че въпреки сериозния скок на цената на суровия петрол, събраните пари от ДДС за двете години са почти едни и същи. Той показа и доклада на ДАНС за системата БАЦИС, в който пише, че с една парола се е влизало от всички митнически пунктове в цялата страна и че системата е изградена така, че да не се оставят следи от това кой е влизал в нея.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории