Само в 7DniSofia.bg

Проф. д-р Донка Байкова с ужасяващи разкрития! Кои храни тровят скрито децата ни?

продукти храна

Малки количества и качествени храни – това ще спаси нашите деца. Това заяви пред БНТ експертът по хранене и диететика проф. д-р Донка Байкова.

„От пазара трябва да избягваме т.нар. джънк фудс – вкусни, атрактивни на външен вид, засищащи, но с нищожна хранителна плътност. С Наредба №37 за хранене на децата в детските заведения отдавна сме забранили присъствието на тези бързи, боклучави храни в обектите за оглеждане на деца – детски градини и училища. Въпреки това те са широко достъпни и евтини, децата ги харесват“, каза проф.Байкова.

Тя призова към „взаимна отговорност на производители, родители и цялата общественост за здравето на нашите деца“.

„При евентуално развитие на болести, много повече плаща обществото за лeчението им – т.нар. хронични, незаразни болести, от коитo умираме през последните години. Знаете, това са сърдечносъдовите заболявания – над 65%“, обясни Байкова.

„Солта, лошите мазнини, т.нар. хидрогенирани и частично хидрогенирани храни, евтините имитиращи продукти, богатите на сол храни, които правят чувствителни съдовете, повишават кръвното налягане, съответно задържаме течности. Така развиваме свръхтегло. Е-тата в храните, които допринасят за атрактивния вкус“, обясни специалистът по хранене и диететика.

Тя посочи, че при избора на бебешко пюре от магазина човек трябва да се ориентира по съставките в него – доколко те са натурални. По съшия начин, ако избира кмпот от ягоди в буркан, ще предпочете този, в който плодовете не са ярко червени. „Защото ще знам, че няма еритрозин или някое друго червено багрило, което прави децата ни свръх възбудими, алергизират и т.н.“, обясни тя.

По думите й, подобни съставки са нищожно количество в храните, но все пак трябва да се избягват. „Крайно време е да започнем да мислим за качество, а не за атракция“, заяви Байкова.

„Защо трябва да купуваме евтина храна в големи количества“, попита специалистът и препоръча да се избират по-скъпите храни с наистина добро качество, дори и в много по-малко количество. „Излиза много по-изгодно, даже от гледна точка на дълготрайната употреба. Малки количества, качествени храни, това ще спаси нашите деца от болести в бъдеще“, подчерта Байкова.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.