ГОРЕЩО! Световните медии гърмят: България заслужава да влезе в Еврозоната, няма да стане като Гърция!

Евро парламент

Във времето в което ЕС се съвзема от множеството кризи и се опитва да маркира пътя напред, някои членове откриват, че са по-малко приветствани да споделят този път от други, коментира „Блумбърг“. България се опитва да влезе в еврозоната и Шенген и изпълнява критериите и по двете направления, но резерви в някои от по-богатите държави забавят процеса.

Бившата комунистическа страна, която се намира на стратегическия южен фланк на Европа е тест за усилията на блока за по-дълбока интеграция с цел справяне с предизвикателствата като световния протекционизъм и заплахата от нова вълна бежанци.

„Изборът на България е да се включи в ядрото“, заяви външният министър Екатерина Захариева. „Имаме конкретен дневен ред и приоритет“.

Според източници на агенцията Германия се страхува от втори фалит по подобие на Гърция, Холандия е против заради строгите си антиимигрантски политики, а Франция се страхува от нови терористични атаки. Но според Зоулт Даврас, анализатор от Брюксел, „всички резерви са чисто политически. Има двойни стандарти. Да се приеме България в еврозоната няма да е проблем. България няма да стане втора Гърция“.

Европейският връх се съгласи да се срещне с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в български град Варна, коментира македонското електронно издание „МКД“

„Ще ни се даде възможност да обменим виждания относно това как да подобрим нашите отношения на базата на взаимен респект и интерес“, заявиха председателят на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер в писмото до Ердоган.

България, която председателства Съвета на ЕС, ще бъде „мост“ между Брюксел и Анкара, отбелязва електронното издание.

Среща между Турция и представители на ЕС ще бъде проведена в българския град Варна на 26 март, като се очаква турският президент Реджеп Тайип Ердоган да бъде сред присъстващите, разкри говорител на ЕС във вторник, предава „Ню Юръп“. С турският държавен глава ще се срещнат председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейската комисия Жан-Клон Юнкер и премиерът Бойко Борисов. Представителите на Съюза целят да „обсъдят двустранните отношения с Турция, както и регионални и въпроси от международен характер“

Срещата ще служи като опит за подобряване на отношенията между ЕС и Анкара.

Източник: ПИК

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.