ИЗВЪНРЕДНО! Борисов с първи думи след срещата с Марк Рюте! Холандия ни удря рамо за Шенген!

Бойко Борисов (7)

Българският премиер Бойко Борисов разговаря с министър-председателя на Холандия Марк Рюте, който е на работно посещение в България. Двамата дадоха брифинг след срещата си на четири очи.

“Искам да благодаря на Бойко Борисов, че винаги страната е била ключов играч в Западните Балкани и се справя успешно в отношенията с Турция”, коментира Марк Рюте в уводните си думи.

“Трябва да се съсредоточим към постигането на определени резултати за Европа. Един от въпросите е за миграцията. Всички трябва да постигнем добър баланс по отношение на солидарността към търсещите убежище. Трябва да обърнем внимание и на корена на проблемите в добавка с всичко, което правим за укрепването на границите в ЕС”, допълни той.

“С премиера Борисов обсъдихме българската цел за влизане в Шенген. Ние подкрепяме напълно България за влизането в Шенген. Искаме да поздравим премиера Борисов и правителството за всичко, което е постигнато до този момент. Напредъкът е много голям, но има още да се работи”, обяви Марк Рюте.

“Убеден съм, че съвсем скоро България ще постигне и влизане в еврозоната. Изпълнили сте всички критерии и остава съвсем малко, както каза г-н Юнкер. Сигурен съм, че ще постигнете скоро и тази цел”, добави премиерът на Холандия.

“Холандия е най-големият инвеститор на България и искам да продължим в този дух. Аз харесвам този мъж”, обърна се Рюте към Борисов.

Българският премиер заяви, че над 14 млрд. лева са инвестициите на Холандия у нас. “Запознах колегата с това, което България постига. В борбата с контрабандата сме на първите места, дори те трябва да ни догонят”, обяви Борисов.

“Имаме си доверие, имаме разбиране. Говорихме надълго за Западните Балкани. Колегата Рюте е от най-добрите финансисти, а Холандия има една от най-мощните икономики в света. Ние показваме същото в много сфери и се надявам да сме в чакалнята на еврозоната и Шенген. Вече никой не се съмнява, че охраняваме добре външните граници на ЕС”, добави министър-председателят.

“Говорихме по много теми, обсъдихме и Турция. В Европа се коментира, че имаме много добро председателство, надявам се това да го предадем и на Холандия”, каза още Борисов. Той изрази надежда, че Европа ще види, че на Балканите има сериозна страна, която стриктно изпълнява ангажиментите си.

Източник: Пик

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *