Огромен жест! Приятели на Стефан Шарлопов ще строят църква в негова чест…

шарлопов

„Ще довършим църквата във Велико Търново в памет на нашия приятел Стефан Шарлопов“. Това заяви проф. Николай Вълканов часове след новината, че 55-годишният бизнесмен е издъхнал в съня си, пише „Стандарт“.

През уикенда двамата трябвало да пътуват до старопрестолния град заради строежа на храма „Св. Евтимий, Патриарх Търновски“, на който Шарлопов беше основен спонсор. Пътуването обаче се отложило, а в понеделник сутринта дошла печалната вест.

„Той беше голям българин, човек на честта. Ние, приятелите му, ще довършим църквата заради него“, каза проф. Вълканов. Храмът е в двора на Великотърновския университет, чийто възпитаник и член на настоятелството беше Шарлопов. Градежът започва преди 13 г. по инициатива на бившия ректор на ВТУ проф. Иван Харалампиев.

Първата копка е направена на 20 януари 2003 г., а със събрани от дарения близо 500 000 лв., за 4 месеца е вдигната внушителна сграда. След това строителството е замразено поради липса на средства. По инициатива на настоящият ректор на великотърновската Алма матер – проф. Христо Бонджолов и с подкрепата на Стефан Шарлопов, след 8-годишен застой строителството на храма е възобновено. Организирана е национална дарителска кампания, а през януари 2017 г. на благотворителен бал на Шарлопови бяха събрани 55 050 лв.

Строителна фирма от Велико Търново обяви, че се ангажира да извърши външната облицовка на храма, а медният обков за кубетата на църквата, който възлиза на 60 000 лв., ще дари бизнесменът Цоло Вутов.

20 000 лв. дариха предприемачи, приятели на Стефан Шарлопов. „Слушайки ме да говоря за кампанията, в един момент дъщеря ми Стефани дойде в хола и ми даде 20 лв. Тате, ето моите сурвакарски парички, и аз искам да помогна“, ми каза. Тези 20 лв. вече са сложени в рамка и се разбрахме, че това ще бъдат последните пари, които ще инвестираме в завършването на църквата. След това дотича и синът ми Илия и също донесъл касичката си. Просълзиха ми се очите. Ето затова си струва да се живее“, разказа тогава бизнесменът.

Той е споделял и защо се е заел с тази кауза: „Университетът и църквата са на хълма Света гора. Тук учат и работят много млади хора. През последните години у нас има упадък на ценностната система и аз съм твърдо решен да помогна за възраждането й“, казваше Стефан Шарлопов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории