София на второ място по приходи от хотелиерство в Европа!

туризъм

Eвропейската хотелиерска индустрия отчита ръст във всеки от ключовите показатели за ефективност през първите четири месеца на годината – заетост, средна дневна цена и годишен приход от налична стая. Същевременно 12 европейски града са достигнали рекордни нива на годишния приход от стая, като София е с второто най-голямо процентно увеличение. Това сочат данните на анализаторската компания STR, публикувани в края на миналата седмица, предаде Капитал. През април средната заетост на хотелите в Европа е нараснала до 65.6%.

София – сред най-бързо растящите

Данните на STR показват, че според показателя годишен приход от налична стая (RevPAR – това е съотношението между общия приход и наличните стаи в хотела), който е и най-важен за хотелиерската индустрия, през април 12 града са достигнали рекордни нива. Сред най-бързо растящите е и София, която излиза на второ място с увеличение от 20.1% на годишна база. Изчислено в български левове, приходът от налична стая през месеца е бил 90.73 лв., сочи информацията.

По-голямо увеличение е постигнала единственото столицата на Португалия Лисабон, където ръстът на показателя е бил с 22.1% до ниво от 67.31 евро, сочат още данните. Въпреки високия среден ръст София е доста далеч от средноевропейските нива. Така според анализа средно за континента приходът от стая е бил 67.47 евро към април (приблизително 135 лв.), което е значително повече от този в София. Растежът на софийския пазар се потвърждава и от данните на Националния статистически институт за последните месеци.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *