Пеевски зарадва майка си и сухото й гърло! Купи й ракиджийница за 3,5 милиона! А само, ако знаете на кой е била…

7 Dni Sofia05.02.2018
изба първенец

Активите на депутата от ДПС Делян Пеевски вече включват и винарска изба. В края на миналата седмица бе официално хинализирана сделката, по която фирмата на Пеевски „НСН Инвестмънт“ е придобила за 3.5 млн. лв. сградите и земите на „Старата Изба – Първенец“, която се намира между пловдивските села Първенец и Храбрино. Тя е известна и като избата на Тодор Живков, тъй като бившият държавен глава често е идвал тук.

Предмет на сделката е имот от 14 декара и два комплекса – стара и нова част, които включват ракиджийник, ресторант, изби, енотека, спортна зала, шест стаи и т.н. Със сигурност на покупката най-много ще се радва майка му, заклета фенка на алкохола от ранни зори.

Имотите са на фирмата „Старата изба-Първенец“, чийто собственик Иван Панчев е имал дълг от 746 хил. евро към 71-годишната Минка Иванова, който става причина за образуване на изпълнителното дело.

В обръщение до медиите, изпратено преди влеме Делян Пеевски заяви, че не е олигарх и единственият му бизнес са медиите. Това обаче не е вярно още преди винената придобивка, дори и ако се гледат само официално притежаваните и декларираните от него участия.

„НСН Инвестмънт“ е основана през юли 2015 г. от Ирена Кръстева, но впоследствие стана негова собственост. В момента едноличен собственик на „НСН Инвестмънт“ е дубайската Intrust LTD, която Пеевски декларира, че притежава.

„НСН Инвестмънт“ притежава дялове в седем търговски дружества. Сред тях са „Дам“ ЕООД, в чийто капитал е ресторант в Лозенец и „Комсо Табако“, през което Пеевски участваше в собствеността на завода за опаковки и цигарени гилзи „Юрий Гагарин“. Наскоро друга компания, чрез която депутатът имаше миноритарен дял в „Булгартабак“ – „Табако инвестмънт“, се вля в НСН. Друга инвестиция на „НСН инвестмънт“ беше контролният пакет акции на „Техномаркет България“, купен през 2016 г. Впоследствие участието беше продадено на дубайския акционер в „Булгартабак“ TGI Middle East, а през 2017 г. вече е сред активите на „Благоевград БТ“.

През 2015 г. в „НСН Инвестмънт“ са прехвърлени десетки имоти, придобити през последните 6-7 години от „Балканска медийна компания“ – фирмата, чрез която Ирена Кръстева беше собственик на вестниците „Телеграф“, „Монитор“ и „Политика“. В НСН през последните години имаше и нови придобивки като сградата на bTV, а наскоро влезе и друго дружество за имоти, което преди това беше собственост на косвено свързаната с политика „Алфа медиа груп“. Става въпрос за „Е.К.П.И.“, което вече се казва „НСН-СТ“ и което има 165 дка парцел в троянско. През 2017 г. дружествата, издаващи вестниците, както и повечето имоти, бяха прехвърлени в българското „Интръст“, 100% собственост на Пеевски.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.