Само в 7DniSofia.bg

Ексклузивно! Румен Петков изригна с горещ коментар: Това управление е престъпно и трябва да си ходи

румен петков

Левите формации трябва да дадат ясен знак, че са готови да направят решителна стъпка към съвместен диалог. Това управление е престъпно и трябва да си ходи. Това заяви в ефира на „Канал 3“ Румен Петков, член на ИБ на АБВ, съобщиха от пресцентъра на партията.

Петков заяви, че държавата се ръководи без ясна визия за развитие и формиране на дългосрочни политики. По думите му това ясно си личи и от последните действията на правителството, което през последните няколко седмици отпусна средства на редица институции, заобикаляйки всякакви правила, Закона за държавния бюджет и собствените си безпочвени предварителни твърдения, че такива разходи не са необходими. „Проблемът е в начина, по който се отпускат тези средства. Това е грубо погазване на нормативната уредба и цинизъм. Не може в продължение на 6 – 7 месеца да обясняваш как няма да дадеш да се увеличат заплатите в МВР и после, един месец след като си приел бюджета на държавата за 2018 година, да кажеш „ето ви 100 милиона лева“. Това е цинично управление на държавата и публичните средства. Този път синдикатите на МВР показаха, че имат и характер, и гръбнак, че ще си защитават интересите и то с пълно право. Но подходът „ето ви 100 милиона и млъкнете“, така държава не се управлява. Това не са политики. Пак не коментираме политики и трайни решения, а коментираме решения на парче. Днес, понеже от МВР са били по-речовити, хайде на МВР да дадем, утре – понеже от БАН провесиха в знак на протест черно знаме – хайде да дадем на академията“.

„Ако има разбиране, че този начин на управление на държавата е престъпен, че се разходват средства през главата на парламента, че средствата се опускат в зависимост от това кой е по-гръмогласен, значи това управление просто трябва да си ходи. И тук ръководствата на левите формации трябва да дадат много ясен знак, че са готови да направят решителна стъпка за един съвместен диалог и за намиране на решения, ако щете най-малкото заради предстоящите евроизбори и тези за местна власт. За нас от АБВ диалогът е въпрос на осъзната необходимост“, посочи той.

Във връзка с темата Петков бе призован за анализ на отношенията в лявото политическо пространство. „Трябва да кажа, че миналата седмица един от столичните клубове на БСП покани председателят ни Константин Проданов да изнесе лекция за бъдещето на левицата. И този диалог трябва да достигне до обществото, за да види то истинската, организирана алтернатива. Иначе ще продължим да гледаме как гласуват тези зависими 300 – 400 хиляди служители от държавната администрация, които зависят от ръката на когото трябва. Ще продължим да гледаме мачкането на бизнеса и как той се огъва, защото вижда, че няма друга алтернатива“.

„Корнелия Нинова не може сама да детронира ГЕРБ и аз мисля, че това се разбира – че БСП сама много трудно може да свали ГЕРБ от власт. За това приветствам такива действия като тези, които се направиха през последната седмица и през месеците преди това, защото те показват готовност за формиране на друго отношение, готовност за формиране на други взаимоотношения пред обществото, които да му дадат това така необходимо усещане за алтернатива. Защото сега повечето анализатори казват, че няма такава. Е, докато левицата е раздробена, такова усещане няма как да се създаде. Това, което направиха младежите на АБВ със спортния турнир, в който участваха редица, включително и парламентарно представени, партии, това което продължават да правят, това което направи клуба на БСП с поканата към господин Проданов, това е бъдеще, енергия и воля. По този начин ти можеш да покажеш, че си алтернатива на настоящото управление“, каза още той.

Петков бе призован за коментар и по отношение на вота на недоверие. По думите му той не е бил подготвен по най-добрия начин и е трябвало да бъде предшестван от широка обществена дискусия, включително и с участие на неправителствени организации.

Членът на ИБ на АБВ взе отношение и по темата с протестите, свързани с Пирин. Той подчерта, че те не са срещу изграждането на втори лифт в Банско, а срещу възможността за безразборно застрояване на планината. По думите му България трябва да развива всички свои туристически дестинации. „Когато управлението на държавата съзнателно дели зимния туризъм на „Банско и всички други“, няма как да очакваш, че ние ще станем туристическа дестинация. Не може да имаш курорти като „Боровец“, който е на 120 години и да не го развиваш. Не може да имаш цяла Стара планина само с два влека, а да не забравяме и Витоша. Няма друга столица, която да има такъв разкош, какъвто има София, и в продължение на над 20 години да не го развиваш“, посочи той.

В заключение Румен Петков призова държавата да защити и развитието на енергийния сектор. „Всички държави на Стария континент са загрижени за енергийната си сигурност, само България, която даваше енергийна сигурност на Европа ги загърбва. Тук трябва обаче да почертая, че при всичките ни критики към правителството, усилията на енергийния министър Теменужка Петкова заслужават да бъдат видени, оценени и подкрепени. Сега е момента и Народното събрание да отмени така наречения „мораториум“ върху АЕЦ „Белене“ и изпълнителната власт да завърши много бързо този преговорен процес, за който имаме зелена светлина от ЕК. Така България ще може да заеме своето достойно място чрез обезпечаване не само на своята, но и на енергийната сигурност на Европа“, добави Петков.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.