Само в 7DniSofia.bg

Сергей Станишев отсече: В България показахме, че толерираме насилието над жените! Колко от тях си мълчат, защото това е традиция?

Сергей Станишев

20 кризисни центъра за жени, жертва на домашно насилие – това може да бъде изградено с парите, които БСП и ВМРО искат държавата да похарчи за референдум „за” и „против” Конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието над жени и домашното насилие. Сметката е на неправителствения сектор, но беше оповестена от лидера на ПЕС Сергей Станишев в студиото на „Тази събота”.

Той беше категоричен, че у нас документът е станал обект на „безумни интерпретации” и в него ги няма нито „третия пол”, нито „еднополовите бракове”, които разгневиха консервативни кръгове в политиката и обществото.

„Едно от следствията на ужасно изкривения начин, по който се води дискусията, е, че ние показваме на жертви и насилници абсолютно погрешен сигнал – че като общество толерираме това. Никой няма да го каже открито, но изкривената дискусия, акцентирането върху неща, които изобщо не съществуват в тази конвенция, фиксирането върху страхове хипотетични загърбва реалния проблем”, подчерта Станишев и допълни, че заради разделението, започнало още вътре в правителството, е блокирана националната програма, от която зависи функционирането на кризисните центрове за жертви на насилие.

Самият лидер на ПЕС посети един от тях и сподели, че е чул „покъртителни истории” за жени, които буквално нямат къде да отидат. Само през този обект за 5 години са минали 2200 жертви. „Колко жени си мълчат, защото това е традицията, защото е срамно да те бият вкъщи?”, запита той и припомни статистиката, според която една от три българки е жертва на домашно насилие.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.