Първи подробности след акцията в Септември! Специализираната прокуратура задържа кмета Марин Рачев

гдбоп полиция

Кметът на Септември Марин Рачев е бил задържан пред кафене на ул.“Георги Бенковски“ в Пазарджик и качен в полицейски автомобил. Сградата на общината в Септември е блокирана от полиция и спецполицаи извеждат служителите навън, предава “Монитор”

По неофициална информация тече претърсване и изземване на документи от кабинета на кмета Марин Рачев. Обискира се и офисът, където се помещава фирмата на съпругата му Васка Рачева.

Патрулни автомобили на полицията има и пред две сгради на ул. „Гурко”, в близост до кръговото кръстовище срещу Минералната баня. Акцията е на Специализираната прокуратура, която провежда интензивни процесуално-следствени действия по досъдебно производство за корупционно престъпление.

С предварително разрешение от Специализирания наказателен съд се извършват претърсвания в служебни помещения в сградата на Община Септември и в лични домове и офиси на търговски дружества, обясни Арнаудова. Това е първото досъдебно производство, по което явно се извършват действия от Специализираната прокуратура срещу кмет за корупционно престъпление, с оглед новите изменения в НПК от месец ноември, които дадоха възможност в Специализираната прокуратура да се разследват такива дела.

От миналия август кметът на община Септември Марин Рачев е с повдигнато обвинение за данъчно престъпление с нанесени щети за бюджета в размер на около 13 млн. лева. Преписката е започната в Окръжната прокуратура в Пазарджик, откъдето е прехвърлена по компетентност към СГП, където има специализиран отдел за данъчни престъпления.