Само в 7DniSofia.bg

Бившият ректор на Медицинския университет проговори за арестите: Аз нямам нишо общо! Обърнете внимание на онзи, който ви дава информацията…

медицински университет

Бившият ректор на Медицинския университет Ваньо Митев отрече да има нещо общо с разкритата от прокуратурата престъпна група, занимавала се с незаконен прием на студенти във ВУЗ-а. Той е подсъдим по друго дело, по което СГС заседава днес.

Преди няколко дни от прокуратурата обявиха, че имало незаконен прием на чуждестранни студенти, която дейност генерира и е поставила в опасност националната сигурност на България. Освен това ставало дума за проявена безстопанственост при изпълнение на обществени поръчки, като това касае приема на 20 студенти.

Тези студенти са приети за учебната 2017/2018 година, каза Митев и уточни, че е бил ректор до 2016 година. Според него прокуратурата и следствието трябва да обърнат повече внимание на човека, който им дава тази информация. Митев беше категоричен, че няма защо някой да дава 50 000 евро, за да бъде записан студент, освен ако документите му не са фалшиви.

Според Митев МУ е най-успешният университет в България, а последните 8 години, когато е бил ректор, били сред най-силните.

Сред свидетелите днес беше и Анастас Циканделов, който е сред разследваните по обвинението за незаконния прием на 20 студенти. Той е на свобода срещу 200 000 лева, съпругата му и сина му също. Фирмата на Циканделов се занимавала, а и в момента набира студенти от чужбина. Всяка година са набирани около 300 студенти за университети в цялата страна, а документите им за прием са проверявани от ВУЗ-овете. За това и корупция не може да има, коментира той.

Циканделов не се съгласи с обвинението, според което са подпомагали британски граждани да получат статут на постоянно пребиваване у нас.

Той призна, че е бил по-остър в изказа си към разследващите, но никого не е заплашвал, както оповестиха от прокуратурата. Допълни, че се извинил на разследващите, но всичко това било заради сина му, който бил разплакан. Циканделов цитира думите си, които използвал, за да подкрепи сина си – „Този, който разплаква сина ми, ще плаче с кървави сълзи“.

Циканделов допусна, че атаката идва от човек в МУ, но отказа еднозначен отговор дали това е Алексей Алексеев – съподсъдим на Ваньо Митев. Обясни обаче, че това е лице от учебния отдел.

Прокуратурата обаче не е съгласна, че всичко с рекламните договори на фирмата на Циканделов било наред.

Алексей Алексеев отрече той да стои зад другото разследване, заяви, че не е одобрявал студенти при прием. В ректората на МУ не се извършват плащания, това ставало във факултетите. Ръководството на МУ само уведомявало деканите, че студентите имали редовни документи.

Източник: 24 часа

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.