Само в 7DniSofia.bg

ГОРЕЩО! Бойко Ноев с удар върху НСО! Използват службата за политически поръчки

Бойко Ноев

НСО е една симбиоза между ненаситния апетит на политическата класа и желанието на всяка една служба да функционира на сянка и да има власт и влияние. Поради тази симбиоза НСО се използва и за политически поръчки. Това заяви бившият военен министър и експерт в сектор „Сигурност“ Бойко Ноев пред БНР, неотдавна нарекъл в своя публикация НСО уродливо явление.

„За разлика от другите служби, ние не знаем какво се случва в НСО и това е един от проблемите в службата, посочи той и допълни, че когато една служба е извън контрол, каквото и да се направи с нейното ръководство, тя си остава уязвима“, подчерта той „Безконтролността на службата е най-големият недостатък, най-големият проблем на НСО. Тези аргументи ние развивахме преди две години, когато се приемаше закона – никой не чу тези аргументи. И сега започват да лъсват проблеми. Не е проблемът в началника на службата, проблемът е в самото съществуване на такава служба, която, освен всичко друго, е остатък от тоталитарните времена. Сега, когато оставката на генерал Антонов е факт, както често се случва у нас, много е вероятно цялото внимание да се струпа върху него – да бъде омаскарен. Аз, между другото, не вярвам на прокуратурата по принцип. Така, че изобщо не очаквам какво тя ще установи в НСО и вместо да погледнем системните проблеми, отново парата ще отиде в свирката: какво е направил Антонов. За мен няма никакво значение кой е началник на НСО, ако продължава съществуването на службата в този й вид. Службата, която пази нас – обществото, народа, от тероризма – т.нар.“, подчерта Бойко Ноев.

„Специализираният отряд за борба с тероризма, той е десет пъти по-малоброен от НСО. 10 пъти по-малоброен! Неговият бюджет е повече от 10 пъти по-малък, 15 пъти вероятно по-малък от този на НСО. А НСО е една служба, която е призвана да охранява по същество трима души: държавния глава, министър-председателя и донякъде председателя на Народното събрание. Така че да съществува една служба – повече от 1000 души с 40 милиона бюджет за двама или трима души, е абсолютно престъпление спрямо интереса на обществото. Особено в тези дни, когато леем сълзи, че няма пари за армията, за полицията, за охранителите в затворите – да съществува такъв харч. Настоящото положение на НСО Ноев определи като пилеене на ценен ресурс: Това са млади хора, повечето от тях, повечето хора там са офицери. Това са качествени хора. Това е талант, който се попилява. Те служат като портиери в парламента, в правителството, в президентството. Това са готвачи, сервитьори, шофьори, всякакви помагачи, обслужвачи. Не може това да се губи по този начин. Няма държава в света, която така да пилее ресурса си“, каза Ноев.

Според него проблемите на службата не може да се разпростират върху цялото Народно събрание, Конституционен съд. „Кой заплашва Конституционния съд? При цялото ми уважение към кмета Фандъкова – и тя се вози на кола от НСО. Всички министри се возят на коли от НСО. Те си имат паркове всяко министерство. Ами главният прокурор се вози и той се пази от НСО. Нали съдебната власт има съдебна охрана? Това разхвърляне на обществен ресурс е направо престъпно. Холандският министър-председател си ходи с велосипед. Точка по въпроса. И аз питам нашите държавници, с какво толкова е застрашен техният живот и какво от световните дела зависи от тях – повече от холандския министър-председател и Борис Джонсън, та ги охранява армия от охранители?! На това трябва да се сложи край. За политиците ни това е видим престиж“, продължи анализа си Бойко Ноев.

„И аз им се чудя на тези наши управляващи в момента, които много добре знаят какво е отношението на хората към подобни явления, към подобно трошене не пари. Най-бедната държава в Европа! Нашите управляващи и политици се ползват с такъв лукс, какъвто нямат шейховете в арабските, в петролните шейхства. И сега чужденците, които идват за Председателството – ние си мислим, че правим добро впечатление като показваме колко е лъскаво, коли и т.н. Няма такова нещо! Преди нас е имало и други председатели. В Брюксел всеки ден има президенти, министри и какво ли не още. Брюксел не го затварят. В Брюксел няма НСО. Единственото решение за мен е радикално тази служба да се превърне в национална антитерористична служба и да се занимава с антитероризъм, а не с носене на куфари и развозване на привилегии“, обобщи Ноев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.