“Денят започва с култура”!? След това, което видях вече ми е през…Жеглов

Димитър Стоянович Анна Ангелова

Признавам си допреди скандала с Емил Кошлуков, никога нямаше да мога да кажа със сигурност, че “Денят започва с култура” е още в ефир.

След посегателството на свободата на словото в предаването, което преобърна дневния ред в държавата, реших да дам вота си за него. По най-елементарния начин – като взема, че го изгледам. Уви, сутринта не ми се получи. Драмата на Григор уби всякакви културни пориви.

За сметка на това преди има-няма два часа по някой от безкрайните канали на БНТ мернах повторението. И ми стана тъпо. За цялата ми 25-годишна журналистическа кариера, за гладуването във Виденовата зима, за унищожените влогове на бабата, за фалита на държавата, за появата на кредитните милионери, за всичко.

Защото се оказа, че за репресираните колеги от “Денят започва с култура”, висшата форма на журналистическа свобода е…Владимир Жеглов. Дано тези културтрегери на национална ясла да разбират и поне малко от футбол, за да разберат, че Жеглов при тях е като автогола на Иван Вуцов на световно.

Нахаканата колежка от БНТ го представи Жеглов като основател на един сайт. А аз го знам като съосновател с Жан Виденов, Красимир Райдовски и още няколко такива на най-големия хаос в България. И на най-голямото й разграбване.

Същият този Владимир Жеглов, продукт на един московски институт за обработка на общественото мнение, днес журира конкурс за честна журналистика!? Няма проблем, то и Владо Кузов стяга конкурс за най-мирно дете. Но никой не го кани в БНТ. Не и да му чисти имиджа.

Как така ще каниш такъв човек в национална телевизия, без преди това да го осветлиш? Жеглов, дето с Райдовски звъняха по редакциите да плашат журналисти какво ще пишат за Жан!? Жеглов, агента на Държавна сигурност!? Жеглов, чиито статии в “Работническо дело” няма как да бъдат изтрити в Народната библиотека. Жеглов, който според авера му Краси Райдовски уреждал срещи на бизнесмени с Жан, срещу разни неща.

Извинявайте, може да не съм от най-културните, ама не съм и от страшно тъпите. И няма как да ми харесва, че едно предаване на БНТ използва и моите данъци, за да лъска имиджа на такива като Жеглов. Не и да ми говори за журналистика, когато преди това не е отговорил на далеч по-важни въпроси. За “Плама”, за “Нефтохим”, за “Топенерджи”, за банката…

Ама явно в “Денят започва с култура” няма кой да му ги зададе. Те разбират само от култура. И няма да се учудя утре там да цъфне и Митьо Гестапото! Издател е, има какво да каже за свободата на словото.