Само в 7DniSofia.bg

Горанов категорчен: Няма никакви манипулации на БАЦИС! Ние сме доволни от системата…

Владислав Горанов (2)

През 2009 година започна реализирането на наредбата за изграждането на БАЦИС. Тази наредба беше приета окончателно през 2010 година – 3 години след нашето членство в ЕС. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на изслушването му от депутатите от комисиите по бюджет и финанси и вътрешна сигурност и обществен ред, предаде novini.bg

Изслушването е относно информация от ДАНС и прокуратурата за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). „През 2012 година беше завършено заданието за обществена поръчка за изграждането на БАЦИС. От 1 април 2013 започна пълноценното функциониране на системата. В системата бяха извърешени многократни инвестиции и подобрения. БАЦИС е уникална система“, добави той.

„През 2015 година се получиха жалби, че системата е манипулирана. През 2016 година възниква проблем, който е идентифициран от Агенция „Митници“.

В резултат на всичко през юли 2016 в МФ и при министър-председателя постъпва доклад, в който има 9 точки посочващи евентуални рискове за пробив в работата на БАЦИС. Тук искам категорично да заявя, че твърденията, че от 2016 година не е свършено нищо по този доклад са неверни и некоретни. Работа е предпроета веднага. Това ще потвърдят и колегите от Агенция „Митници“.

Всички посочени нередности са изчистени. Работило се е и през 2017 година. Направени са необходимите инвестиции и подобрения. Категорично не е имало манипулации на системата. Прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по темата. Ако е имало някакви съмнения за манипулации, главният прокурор веднага щеше да предприеме мерки. Аз приемам неверните твърдения през последните дни като политически атаки, с цел да се нагнети поличтическо напрежение с оглед предстоящия вот на недоверие“, категоричен беше Горанов.

„Моето категорично мнение е, че няма никакви манипуалции на системата БАЦИС.Ние сме доволни от нейната работа. Ако някой има други данни, да ги предаде на правоохранителните органи, за да може те да си свършат работата. Пак ще повторя, че няма абсолютно никакви данни за манипулации на системата. Не е вярно, че от 2016 година не са извършени подбрения в системата. Сами виждате, че приходите от акцизи в хазната се увеличават. Всичко това показва, че системата работи“, завърши Горанов.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.