ГЕРБ: Всички препоръки на ДАНС относно митниците са изпълнени! БСП твърдят, че не било предприето нищо…

Герб (2)

Всички препоръки на ДАНС относно системата на митниците за събиране на акцизи са изпълнени, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ по повод твърдения на БСП, че не било предприето нищо, пише 24часа.

От ГЕРБ разпространиха и доклади на финансовия министър и на шефове от митниците, от които става ясно какво конкретно е било направено. От тях се виждат предприетите мерки през 2016 г. и следващите години от Агенция “Митници” и Министерството на финансите, заявиха от ГЕРБ. Поради това не било коректно от страна на БСП да се твърди, че няма действия. От документите било видно, че докладът на ДАНС е от 2016 г. и веднага след него Агенция „Митници” предприема мерки за изпълнение на възложените препоръки.

Един от документите е доклада на финансовия министър Владислав Горанов до премиера Бойко Борисов, за който от БСП твърдят, че се криел.

В него се казва, че на 26 април 2016 г. бил регистриран инцидент в Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Установено е, че е прекъсната връзката и не се подават данни от измервателните устройства в данъчните складове към БАЦИС.

Горанов посочва, че експерти от митниците и ДАНС са направили проверка, след котя имало 9 констатации, по които са предприети незабавни мерки и е повишена сигурността на предаваните данни към БАЦИС.

В момента се изпълнявала последната част от мерките, които включвала нов интерфейс за връзката между измервателните уреди в данъчните складове и системата на митниците. По тази мярка се налагали допълнителни разходи от компании, като 47 от общо 340 уреди вече действат по новите изисквания.

В заключение Горанов посочва, че с предприетите мерки се пресича възможността служители на митниците да използват чужди устройства в системата и по този начин да компрометират или манипулират данните в нея. Елиминирали се и опитите външни лица да проникват в БАЦИС.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.