Само в 7DniSofia.bg

Осигуровките продължават да се повишават! Колко изяждат от крайната работна заплата…

пари

През тази година осигуровките продължават да се повишават, а това влияе и върху стойността на крайната нетна работна заплата. Затова и при формирането й има някои особености, които служителят е добре да знае. В повечето случаи той не е наясно какви смети стоят зад сумата, която получава в края на месеца, и каква част от осигуровките се поемат за сметка на работодателя и каква – от него. Хората обикновено се договарят за чиста заплата, а пък работодателят смята колко ще е брутното и колко ще му „струва“ служителят. Договорът се подписва с посочена брутна сума, информира capital.bg

От тази година вноската за фонд „Пенсии“ се повишава с един пункт и се разпределя между работодател и работник, като 0.56 са за осигурителя и 0.44 пр. пункта за осигурения. Така общата тежест става 14.8% за родените след 1959 г. (плюс още 5%, които отиват в задължителните пенсионни фондове) и 19.8% за родените преди тази година. Максималният осигурителен доход остава 2600 лв.

При увеличение на осигуровките обикновено тежестта се поема от работодателя, за да се спази договорената нетна заплата. Сравнението на двете таблици по-долу показва, че при брутен доход от 3000 лв. повишение с 1 пункт на вноската за пенсиите би намалило крайната заплата на осигурения с около 10 лв.

Тъй като в конкретния пример брутната заплата е над максималния осигурителен праг, осигуровките се начисляват върху него, т.е. върху 2600 лв. След това сумата, която се дължи за осигурителни вноски, се приспада от брутния доход. Така се формира облагаемата с данък общ доход основа. Сравнението показва, че по-голямата вноска за пенсии изяжда част от облагаемия доход и това намалява дължимия данък. Сметките са направени при условие, че работодателят не е повишил брутното възнаграждение, за да компенсира разликите.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.