Ексклузивно! Маргарита Попова разкри опасностите от ратифицирането на Истанбулската конвенция: Ще бъде голям грях…

Маргарита Попова

Ще бъде голям грях да натиснем копчето за Истанбулската конвенция, и след това да започнем да се караме какво точно сме подписали”.

Това заяви пред БНТ вицепрезидентът (2012- 2017) Маргарита Попова, пише БГНЕС

„Конвенцията поставя много сложни въпроси, които трябва да бъдат комуникирани както трябва. Ще бъде голяма грешка утре или вдруги ден парламентът да се събере и депутатите да натиснат копчетата под натиск, или заради обещания, заради знания или незнания, заради криворазбрани някакви страсти или пък заради лични очаквания – ние да ратифицираме конвенцията и след това да започнем да се караме какво точно сме ратифицирали”, подчерта Попова.

“Искам да видя автентичния превод на Конвенцията, искам да видя всички мерки, които нашата власт предвижда с изменение в различни закони включително и в НПК или Закона за домашното насилие. Когато видим всички мерки в пакет, тогава аз ще мога да преценя дали тези изменения в цялостното законодателство ще наложат промяна на нашата конституционна идентичност. Това е лековато твърдение, което граничи с много висока доза самонадеяност, да не кажа с глупост да кажеш ти на този етап в днешния ден, че няма да се наложи да си променяш Конституцията. Преди да видиш целия пакет, ти не можеш да кажеш дали ще се наложи да си промениш конституционната идентичност. В тази конвенция изрично е написано, че когато се налага трябва да бъдат направени промени и на конституционно и на законодателно ниво”, каза юристът.

Според нея конвенцията защитава всички права на психополово различните, ще доведе до съществени изменения на българското законодателство, което в крайна сметка ще предизвика и промяна в конституцията.

„Да видим какво ни казва тази конвенция? Трябва ясно да се каже, че тя защитава жените от насилие, защитава жертвите от домашно насилие, но в обхвата на тази конвенция влизат и хора, които се разделят на мъж и жена по биологичен признак, наред с хората с психополови развития и с различни особености на пола, което е нещо различно от биологичния пол. А за това нещо в нашето общество дебат не се е състоял”, заяви Попова. Истанбулската конвенция фактически защитава правата на всички с психополови различия, което се крие от нашето общество, уточни тя.

„Да твърдиш, че тази група от обществото, които имат такива особености като различно социално развитие, че не са защитени от тази конвенция, това е или неграмотност, или липса на прочит на конвенцията, или страх да излезеш пред българското общество и да кажеш, че тази конвенция защитава и тази част от нашето общество”, заяви ексвицепрезидентът.

Попова нарече “глупост” внушенията, които се правят от наши министри, че ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до промяна на основния закон в България.

коментар

  • Борислав

    14.01.2018 at 15:49

    На такава умна жена може да се вярва!!1

    Reply

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *