Само в 7DniSofia.bg

Борисов посече жестоко чуждите медии: Клишето „България и Румъния, Шенген“ да изчезне! Не го заслужаваме…

Бойко Борисов (3)

Призив да паднат клишетата за България по отношение на присъединяването към Шенген и еврозоната беше най-запомнящата се част от изказването на премиера Бойко Борисов по време на откриващата българското председателство на Съвета на ЕС съвместна пресконференция в София с председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер. В последните години почти всеки материал в западна медия за България описва страната като „най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС“.

Освен от български журналисти пресконференцията бе посетена и от десетки представители на медиите от останалите 27 страни от ЕС. Голяма част от тях са в София на четиридневно посещение, организирано от министерствата на външните работи и на Лиляна Павлова.

За Шенген не сте прави

На въпрос на „Зюддойче Цайтунг“, според който Германия не подкрепя присъединяването на България към Шенген, Борисов репликира, че журналистът не е прав.

„За Шенген не сте прави. На 6 и 7 февруари в България идва премиерът на Холандия Марк Рюте. Той снощи ми потвърди, че на 6 и 7 февруари ще дойде и ще го заведа на границата да види как се охранява. България в момента пази най-добре европейската граница. Ако има по-добра шенгенска граница в Европа, тогава самият аз ще кажа, че не искам България да отива в Шенген“, заяви решително и леко сърдито Борисов.

„Клишето „България и Румъния, Шенген“ се надявам да изчезне скоро, защото не го заслужаваме, както и за еврозоната“, продължи той със строг тон.

Впоследствие се разпали по въпроса за еврозоната.

Всички мои правителства спазват критериите

„Всички мои правителства досега са спазвали стриктно маастрихтските критериите. Винаги сме били в тройката на Европа (по отношение на дълг и дефицит, б. р.)“, посочи премиерът.

„Всичко, което е трябвало да си напишем като домашно, сме го направили“, отговори той на въпрос на португалска медия. За пръв път от години южна столица като Лисабон поема председателството на еврогрупата.

„България е във валутен борд с огромен фискален резерв. Реално 2 лева е 1 евро“, разясни на чуждите журналисти министър-председателят.

Източник: mediapool.bg

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.