Нови решения ще облекчават трафика в София! Бул. „Черни връх“ с кръстовище на две нива!

Пътища ремонти

Строителството на високи сгради в софийския кв. „Лозенец“ е накарало общината да търси нови варианти за организация на движението в района. Администрацията обсъжда проект за изграждане на кръстовище на две нива между булевардите „Черни връх“ и „Джеймс Баучер“, пише mediapool.bg

Кръстовището ще прилича на това при Телевизионната кула – с кръгово кръстовище между двата булеварда и второ ниво с директно преминаване по бул. „Черни връх“. Към момента става въпрос само за проект, който предстои да бъде обсъден от Експертния съвет по устройство на територията в петък.

Мотивът за изгръждане на кръстовището на две нива е възможността за високо строителство в „Лозенец“. Вече се строи 34-етажна сграда на ул. „Златен рог“, която предизвика протести на жители на „Лозенец“. Те се притесняват, че улиците в квартала не могат да поемат трафика след построяването на небостъргача.

Според документите, които ще се обсъждат от Експертния съвет по устройство на територията, най-удачен вариант за решаването на транспортните проблеми в района е изграждането на кръстовище на две нива. Предлагат се и промени в организацията на движението по по-малките улици, като например ул. „Трепетлика“ да стане двупосочна, както и участък от ул. „Кораб планина“. Ще се прави и ново кръстовище на ул. „Златен рог“ с бул. „Джеймс Баучер“.

Кръстовището между сегашното трасе на бул. „Джеймс Баучер“, бул.“Черни връх“ и „Златен рог“ ще остане, но ще се ползва само за вливане и отливане по бул. „Черни връх“. Светофарът ще се използва, когато през него минава трамваят и ще се включва от ватмана.

Ще се променя и трасето на трамвая, което минава в района. То ще се запази, както и сега до улицата пред сградата на „Енергопроект“. След това минава през съществуващата зелена площ и се влива в сегашния релсов път. В тази връзка е уширен участък от ул. „Кораб планина“, за да се осигури една лента за еднопосочно автомобилно движение.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.