Гръмна невиждан скандал по БНТ! Еврокомисар Кармену Вела разкри какво се случва в Пирин планина

7 Dni Sofia10.01.2018
кармену вела

Еврокомисарят по околната среда Кармену Вела направи на нищо мафията на Зелените в интервю за БНТ! Той разби на пух и прах твърденията им за проблеми от постояването на втори лифт в Пирин, заради които Европа ще ни накаже. Според него няма основание да се смята, че има нарушаване на европейското законодателство.

„Планината Пирин е един много важен регион. Тя е уникална, част е от Натура 2000 и ако, не се лъжа, е в листата на ЮНЕСКО. Тя също така е и местообитание за важни животински видове. Когато става за мерки за запазване на околната среща и планове за управление на регионите в Натура 2000, властите трябва да са вземат всички мерки в съотвествие с европейското занодателство. Ние следим какво става във всички региони в Европа, които са част от Натура 2000 и ще следим и какво се предприема в Пирин. Ако европейските закони са нарушени, ще има санкции. В момента нямаме основание да предприемаме каквито и да било действия срещу България, защото няма нарушаване на европейското законодателство“, категоричен бе Вела.

„Уверен съм, че България ще продължи да подобрява прилагането на европейското законодателство. Разбира се, когато говорим за европейски правила и регулации, първата стъпка е транспонирането на тези закони. България е въвела повечето от тези закони правилно и навреме. Прилагането на европейските закони е предизвикателство за всички държави членки и ние ще подкрепяме България, както сме подкрепяли и другите държави. Ние извършваме контрол на прилагането на екологичните закони и норми. Оказваме не само техническа подкрепа. Има и фондове в рамките на програмата Хоризонт 2020. Когато говорим за законодателство в областта на екологията, не става дума за големи инвестиции и бюджети, а по-скоро за по-добра организация и планиране“, завърши еврокомисарят.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.