Разсекрети ли стенограмите за КТБ, Радев ще накара политиците да говорят с опорни точки с него

7 Dni Sofia25.05.2017860
ктб

Румяна Коларова, политолог

Трябва да различаваме позицията на институцията и позицията на персоната… Аз съм напълно убедена, че не би трябвало да бъдат разсекретявани стенограмите за КТБ. Това е търсене на евтина популярност и то от една партия. Много е странно, когато в името на евтина популярност на партия държавният глава предприеме такава стъпка.

Президентът Плевнелиев казва – това ще е голяма грешка. И неговият основен аргумент е, че когато идват на консултации, си позволяват да коментират последици с много малка вероятност. Тогава, когато едни такива консултации се разсекретят, политиците, които идват в президентството, винаги ще имат едно наум. Единият вариант – да говорят с медийни опорни точки. Вторият – да водят разговорите извън залата или просто по начин, по който да не се водят стенограми. Което означава, че по никакъв начин няма да стане ясно какво е говорено на тези консултации.

Става дума за консултативен формат, не за решения на Министерски съвет. Президентът има много правомощия, включително външнополитически. В случая най-важното нещо е форматът на тези консултации. Трябва да има едно място, на което политиците да знаят, че като отидат там, ще могат да постигнат спокойно съгласие. В тази ситуация трябва да съдим не по думите, които са казани, а по ефекта, който е постигнат. В случая – беше постигнато стабилизиране на банковата система! Да, може да се търси втори-трети план на нечия позиция. Нямам нищо против да се разсекретяват друг тип  формати. Но най-особеното нещо на този формат е идеята, че той е неформален, непубличен и след него всички политици могат да излязат с обща декларация!

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *